ODZIV MZZ

Erjavčevi odgovarjajo: Tako smo zaposlovali

Objavljeno 04. september 2014 12.00 | Posodobljeno 04. september 2014 00.04 | Piše: T. L.

Na navedbe Milana Balažica o domnevnih nepravilnostih na zunanjem ministrstvu pod vodstvom Karla Erjavca so se s konkretnimi pojasnili odzvali še na MZZ.

Vlasta Vivod in Karl Erjavec.

LJUBLJANA – Milan Balažic, odpoklicani slovenski veleposlanik v Avstraliji in na Novi Zelandiji, je včeraj medijem pojasnjeval svoje videnje razmer na ministrstvu za zunanje zadeve pod vodstvom Karla Erjavca. Še več, na račun aktualnega in najverjetneje tudi bodočega ministra je izrekel kar nekaj krepkih (o privatizaciji in politizaciji ministrstva, zaposlovanju na 'lepe oči') ter pred medije razgrnil kar nekaj govoric, ki naj bi krožile med uslužbenci MZZ. Na primer, govorice o vodji Erjavčevega kabineta Vlasti Vivod image, ki da po trditvah nekaterih zaposlenih iz intimnih razlogov zvesto sledi Erjavčevim ministrskim funkcijam ... 

Na Balažičeve navedbe se je že v torek na kratko odzval Erjavec, češ da gre očitno za Balažičev odziv na razrešitev z mesta veleposlanika in da je jasno, da je bivši veleposlanik kršil zakon o zunanjih zadevah, ni poročal ministru in je skalil odnose s Slovenci, ki živijo v Avstraliji, poleg tega pa je aktualni minister še zavrnil očitke o političnem kadrovanju na ministrstvu.

V sredo so z MZZ posredovali dodatna pojasnila in konkretne opise posameznih primerov, ki jih je medijem predstavil Balažic. Na MZZ trdijo, da so kadrovski postopki »v celoti v skladu z veljavno zakonodajo. Poslovanje MZZ tudi v tem delu redno nadzirajo pristojne institucije (MNZ, inšpektorat za sistem javnih uslužbencev, računsko sodišče, delovna inšpekcija, Komisija za preprečevanje korupcije), ki niso ugotovile kršitev zakonodaje.« O več kot 30 zaposlitvah pa so na ministrstvu pojasnili, da so pri uslužbencih, ki so podali utemeljene zahteve in so na MZZ zaposleni za določen čas že več let (najdlje sedem let), ker so nadomeščali odsotne uslužbence na mirovanju, ugotovili »transformacijo pogodb iz določenega v nedoločen čas«. 

Erjavčeva politizacija in Balažičeva politična kvota 

Navedbe Balažica ocenjujejo »kot poskus diskreditacije ministra in ministrstva zaradi postopkov, ki jih MZZ vodi proti Balažicu zaradi ugotovljenih kršitev zakonodaje v času opravljanja funkcije veleposlanika RS v Canberri«.

Ob tem so še zapisali, da Balažic ministrstvu očita politizacijo, sam pa je bil dvakrat zaposlen na MZZ v okviru politične kvote. Kar je tudi v nasprotju z načelnimi stališči Sindikata slovenskih diplomatov, »ki naj bi mu – po njegovih navedbah – stal ob strani, zato ministrstvo ocenjuje, da njegove izjave tudi v tem delu niso resnične«, so zapisali na MZZ.

Na MZZ so sicer potrdili, da je bila hči Vlaste Vivod varuška otroka veleposlanice Veronike Stabej v Parizu. Stabejeva jo je »angažirala kot varuško svojega otroka na osnovi njunega medsebojnega poznanstva. Spoznali sta se leta 2010, ko je hčerka Vivodove študirala v Parizu. Namestitev in plačilo za čas, ko je opravljala delo varuške, tj. od septembra 2013 do februarja 2014, je v celoti prevzela veleposlanica osebno,« med drugim sporočajo z MZZ.

Podrobnejša pojasnila preberite v priponki.

Deli s prijatelji