SOOČENJE

»Erjavca za šefa evropske diplomacije«

Objavljeno 16. maj 2014 16.01 | Posodobljeno 16. maj 2014 16.01 | Piše: Mo. S.

Nekateri kandidati evropskih volitev so se že soočili. Trije bi na mesto visokega zunanjega predstavnika EU postavili našega zunanjega ministra Karla Erjavca.

Poslanec Evropskega parlamenta Lojze Peterle.

LJUBLJANA – Predstavniki parlamentarnih strank so se v četrtek zvečer kot kandidati za evropske poslance soočili na nacionalni televiziji.

Jože Mencinger, nosilec liste PS, je povedal, da kot kandidat zastopa zlasti Slovenijo, saj ni vezan na stranko in njen član tudi ne namerava postati. Stranka ga je poiskala, on pa zastopa interese Slovenije. »Ravnokar so me upokojili, a zdi se mi, da imam še dovolj energije,« je povedal v uvodu, pozneje, ko se je razprava razgrela, pa dejal, da je trojka že razpadla, zato se nam je ni treba več bati. Za višine plač evropskih poslancev menda ni vedel, svojo morebitno izvolitev kot upokojenec pa vidi kot plus za slovensko pokojninsko blagajno, saj bi v tem času dobival denar iz Bruslja, Sloveniji pa bi plačeval davke.

Lukšič želi nekaj sporočiti

Igor Lukšič, nosilec liste SD, sicer meni, da sta njihovi poslanki Tanja Fajon in Mojca Kleva Kekuš odlični, a sam se je odločil, da mora levici in celotni Sloveniji dati neko sporočilo. »Za začetek naj gredo vsi obsojeni sedet in naj se ne izogibajo kazni, ki jih je doletela,« je prepričan Lukšič, ki meni, da morajo tisti, ki so v preteklosti delali napake, zanje sprejeti tudi odgovornost.

Romana Tomc, zastopnica liste SDS, je povedala, da vse tri veje oblasti ne delujejo dobro, zato je tudi odstopila kot podpredsednica državnega zbora (DZ), kandidira pa tudi zato, ker je treba temelje pravne države spoštovati povsod, ne le v Sloveniji.

Peterle pomaga Adrii

Lojze Peterle, ki zastopa listo NSi in SLS, je poudaril, da je njihova poteza dokaz, da se dve stranki lahko dogovorita. Ena ključnih evropskih idej je delati skupaj, pravi. Na opozorilo, da v vseh teh letih ni bilo nobenega znižanja poslanskih plač, je Peterle odvrnil, da ni bilo niti nobenega zvišanja. Dodal je, da se je v prvem mandatu vozil v Adrijinem ekonomskem razredu, zdaj pa se vozi v prvem in s tem pomaga Adrii Airways zapolniti sedeže, ki bi drugače ostali prazni, saj mu to plača Evropski parlament. Peterle bi na mesto zunanje ministrice EU Catherine Ashton postavil kar našega zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je v studiu sedel med občinstvom.

Nosilec liste DL in pravosodni minister Senko Pličanič je povedal, da verjame v zmago na evropskih in parlamentarnih volitvah. V razpravi je opozoril, da je trojka s svojimi ukrepi pretiravala, izpostavil pa je tudi, da obtoževanje ne pripelje nikamor in da nihče od kandidatov ni predstavil rešitev. Tudi on bi na mesto Ashtonove postavil Erjavca.

Pavel Gantar kot predstavnik liste Zares je v odgovoru, zakaj so se z Ivom Vajglom razšli, povedal, da je Vajgl očitno videl boljše priložnosti z Desusom, sam pa verjame, da bo Zares prišel v parlament. Sicer bi se rad povezal v kakšno skupno listo, a je to po njegovem onemogočil »splet nesrečnih okoliščin, ki je povezan s kongresom PS«.

Se Vajgl boji Erjavca?

Ivo Vajgl, ki zastopa stranko Desus, je ugotovil, da se da v Evropskem parlamentu veliko narediti. Položaj upokojencev in njihova ogroženost se mu zdita bistvena. Priznal je, da v času vsesplošnega varčevanja evropskim poslancem plač niso znižali in da imajo res dobre plače, vendar pa še vedno nižje kot marsikdo v Sloveniji. Z znižanjem svoje plače ne bi imel težav, je zatrdil. Na vprašanje, koga vidi na mestu visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU, dejal: »Kako bi si jaz kot predstavnik stranke Desus upal reči kaj drugega kot to, da je naš kandidat za to mesto gospod Erjavec?«

Deli s prijatelji