EVROPSKA KOMISIJA

Erjavca in Fajonove se v Bruslju sploh ne omenja

Objavljeno 04. september 2014 22.09 | Posodobljeno 04. september 2014 22.10 | Piše: STA, Ma. F.

Belgija je za komisarski položaj predlagala žensko in s tem najverjetneje rešila Junckerjevo zadrego z zadostnim številom komisark v ekipi.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker.

BRUSELJ – Belgija je za evropsko komisarko predlagala evropsko poslanko Marianne Thyssen, danes piše bruseljski spletni bilten EUobserver, ki se sklicuje na belgijsko tiskovno agencijo Belga. Potem ko je Belgija kot zadnja sporočila ime svoje kandidatke, ima prihodnji predsednik komisije Jean-Claude Juncker na mizi vsa imena komisarjev.

Belgija je s tem, ko je za komisarski položaj predlagala flamsko političarko iz vrst krščanskih demokratov, najverjetneje rešila Junckerjevo zadrego z zadostnim številom komisark v ekipi. V Evropskem parlamentu so namreč nakazali, da ne bodo potrdili nove komisije, če v njej ne bo najmanj devet žensk, kolikor jih je bilo v ekipi Joseja Manuela Barrosa.

Si bo Romunija premislila?

V sredo so v Evropski komisiji potrdili, da imajo po imenovanju Elzbiete Bienkowske za komisarko iz Poljske sedem kandidatk. V Bruslju krožijo ugibanja, da bi si utegnila premisliti tudi Romunija in namesto sedanjega komisarja za kmetijstvo Daciana Ciolosa imenovati žensko. V Bruslju tega v sredo niso ni želeli komentirati in so potrdili le, da se bo Juncker s »kandidatom iz Romunije« pogovarjal danes. Bruseljski spletni bilten Euractiv danes kot kandidatko iz Romunije omenja evropsko poslanko Corino Cretu.

Juncker bo sicer danes v Bruslju po napovedih nadaljeval pogovore tudi s kandidati za komisarje iz drugih držav. Imena kandidatov, s katerimi se pogovarja prihodnji predsednik komisije, je njegova tiskovna predstavnica do zdaj objavljala sproti na twitterju.

Bratuškova na mestu podpredsednice komisije

Pogovore je Juncker začel v torek, ko je med drugim sprejel slovensko premierko v odhodu Alenko Bratušek. Po neuradnih informacijah se je v torek pogovarjal s kandidati, ki naj bi imeli v prihodnji komisiji podpredsedniške položaje in neke vrste usklajevalno vlogo.

Po pisanju portala Euractiv je bila Slovenija edina država, ki je Junckerju predlagala tri imena za evropskega komisarja, Juncker pa se je pogovarjal le z Bratuškovo. Erjavec in Fajonova se kot kandidata v Bruslju sploh ne omenjata, na kar kaže tudi seznam kandidatov, objavljen na spletni strani EUobserver.

Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung navaja, da ima Juncker za podpredsednike komisije na voljo dovolj kandidatov z ustreznimi izkušnjami iz politike in gospodarstva. Med njimi omenja Bratuškovo, in sicer na mestu podpredsednice komisije, pristojne za digitalno agendo in inovacije.


Evropska stranka Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (Alde) je danes sporočila, da vse kaže, da bo v novi Evropski komisiji pod vodstvom Jeana-Clauda Junckerja pet njenih članov, med njimi dva podpredsednika komisije. Med njimi Alde omenja tudi slovensko premierko v odhodu Alenko Bratušek.
 

 

Deli s prijatelji