NA KOŽO

Eppur si muove

Objavljeno 09. junij 2012 00.15 | Posodobljeno 09. junij 2012 00.23 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Neumno je pričakovati, da bo svet do vas pravičen že zato, ker ste dobrosrčni in pošteni.

Bojan Budja.

Ima me, da bi prosto po Galileju zaklical: Eppur si muove! In vendar se premika! Ta teden berem, kako so sodniki v imenu ljudstva čezmerne porabnike sekret papirja obsodili na večletne zaporne kazni. To naj bi pomenilo, da se je pravosodje naposled zganilo in odločno stopilo na prste vsakovrstnim tolovajem.

Primer se mi zdi večkratno poučen

Med drugim sem izvedel, da službujoči osebki v ne pretirano stresnem okolju, katerega posledice bi znale biti tudi črevesne težave v podobi večkratnih drisk, v poprečju vsak dan porabimo med petino in polovico rolice vece papirja. Se je pa ta poraba na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz leta v leto večala, najprej na vsakodnevne 4,7 rolice, nazadnje že na domala dvanajst rolic sekret papirja. Straniščni izvedenci so izračunali celo, da je vsak zaposleni za svojo rit na dan porabil 1600 vece papirčkov. Ali drugače: če bi si z vsakim papirčkom zadnjico brisal deset sekund, bi na sekretu presedel domala pet ur na dan.

Celo za Zpiz preveč

In zgodilo se je, kar smo zapisali. Peterica obsojenih bo zadnjice drgnila na Dobu. Kjer so vece lističi menda bolj grobi in neodišavljeni. Nekako logično bi bilo, da je pričujoča sodba čisto zares znanilka novih procesov. Onih, v katerih se namesto straniščnih lističev pojavljajo žlahtnejši šelesteči papirčki. Bankovci. Milijoni, več deset in več sto milijonov evrov. Verjamem, da so jih nekateri imeli toliko, da so jih uporabljali kot zpizovci sekret papir. In če bo moral nekdo, ki je švercal z vece rolicami, v arestu sedeti pet let, bi bilo enako logično, da je onim, ki so na kant spravili toliko firm in vzeli ponos desettisočim Slovencem, dolenjski Dob domovanje vsaj do konca življenja.

Žal tega filma ne bomo videli

Ker velja za kurje tatove in straniščne goljufe ena pravica, za zidarje, hilde, šrote pa druga. Med njima je ravno toliko razlike kot med vece lističi in evrskimi bankovci. Najbolj neumno pa je pričakovati, da bo svet do vas pravičen že zato, ker ste dobrosrčni in pošteni. Kar je nekaj takega kot pričakovati, da vas bik ne bo napadel, ker ste vegetarijanec. Pa nikarte se zato sekirati! Sleherna minuta jeze vam vzame natanko šestdeset sekund sreče. 

Deli s prijatelji