DOBRODELNA AKCIJA

Eno kavo zame, drugo za neznanca, prosim

Objavljeno 25. april 2013 13.01 | Posodobljeno 25. april 2013 13.03 | Piše: Mihael Korsika

V Sloveniji lahko že v enajstih lokalih popijete kavo na zalogo.

LJUBLJANA – Svetovna gospodarska kriza, ki se je dodobra usidrala v naš vsakdan, na površje ne prinaša le najslabših človekovih lastnosti, ki jih poosebljajo »sposobni« menedžerji oziroma tajkuni po domače, temveč vedno bolj obuja tudi čut do sočloveka. V časih, ko je za premnoge tudi kavica v lokalu postala preveliko breme za vedno tanjšo denarnico, je vzklilo gibanje Kava na zalogo, ki omogoča, da mamljivi črni napitek v lokalu spijejo tudi tisti, ki si ga ne morejo privoščiti.

V lokalih s kavo na zalogo lahko ob nakupu kave plačate dve, sliši se morda sicer nenavadno, vendar spijete le eno. Z dvojnim plačilom namreč omogočite, da jo bo lahko spil tisti, ki je bil potisnjen na rob družbe. »Kava na zalogo je izraz dobre volje in omogoča skromen užitek ljudem, ki so zaradi revščine socialno izključeni,« je poudarila govornica gibanja Kava na zalogo Tatjana Martun.

Stoletna tradicija

Gibanje oziroma ideja ima sto let stare korenine v sosednji Italiji. »Tradicija Cafe Sospeso resnično prihaja iz Italije. To je bila stara tradicija, ki je nekako zamrla. Po nekaterih lokalih so jo sicer ohranjali vse do danes. Pobuda pa je letos ponovno oživela na družabnem omrežju facebook, na začetku januarja se je začela širiti iz Kanade in ZDA,« je še pojasnila Tatjana. Ideja jo je tako prevzela, da se je odločila, da je treba to razširiti tudi v Sloveniji. Na facebooku je ustvarila skupino in vanjo povabila prijatelje, ki so povabili svoje prijatelje, in začela se je debata. »Dvanajstega aprila smo profil odprli za širšo javnost in takrat smo tudi začeli,« je povedala Tatjana.

Ideja je v javnosti naletela na več kot odličen odziv, če je bilo na spisku lokalov še prejšnji teden »le« pet ponudnikov, se je ta številka zdaj več kot podvojila. V Sloveniji je kavo na zalogo v tem trenutku mogoče naročiti že v 11 lokalih.

Sistem registriranja kavic na zalogo se od lokala do lokala razlikuje

Vsak, ki bi rad s pomočjo gibanja ponujal kavo na zalogo in s tem prišel na njihov seznam na spletnem omrežju, mora imeti jasen način evidentiranja kavic na zalogo. »Eni imajo kozarčke z računi, eni imajo žetone izrezane iz kartona, ki jih obesijo na vidno mesto,« pojasnjuje Tatjana. Po njenih besedah je sistem evidentiranja kavic na zalogi zelo pomemben. »Izjemno pomembno je, da tisti, ki pride v lokal in namerava vprašati za kavo, vnaprej vidi, da obstaja ta možnost. Da ne sprašuje, ali imajo to kavo, potem pa dobi zavrnitev. Ljudje, ki so revni, se tega sramujejo,« pravi govornica. Označevanje tako koristi nadzoru in tudi morebitnim uporabnikom, da se ne izpostavljajo z vprašanji, ali imajo kakšno kavo na zalogo. »Jasno označevanje je pomembno, ker utrjuje zaupanje vseh vpletenih,« je še povedala Tatjana.

Odšli smo do lokala Kljukec, ki ga ima v najemu Karmen Atanasov, ob ljubljanski tržnici, da bi preverili, kako deluje sistem. Ob vstopu smo takoj opazili lično tablo. Z nje je razvidno, koliko kavic na zalogo je bilo že vplačanih ter koliko porabljenih. Ob našem obisku je bilo vplačanih kar 28, izkoriščenih pa le sedem.

»Za zdaj je boljši odziv naših gostov, ki to vplačujejo, kot tistih, ki jim je to namenjeno,« je povedala Karmen. Na začetku so prišli brezdomci, ki so po njenih besedah želeli le preveriti, ali govorice držijo. Po besedah Karmen pa kava na zalogo ni namenjena le revežem. »Lahko se zgodi, da doma pozabiš denarnico in izkoristiš kavo na zalogo. Ko naslednji prideš, pa vplačaš dve,« pojasnjuje.

Tudi čistilnica in gledališče?

To sta spoštovanja vredna ideja in gibanje, ki bi lahko v teh težkih časih zaživela, omejitev pa je le človeška domišljija. Zakaj ne bi ponujali tudi drugih storitev? Ideje v to smer po besedah najemnice lokala Kljukec že nastajajo. Saj so se o ideji vstopnice na zalogo po njenih besedah začeli pogovarjati v bližnjem lutkovnem gledališču, obetala pa naj bi se tudi storitev čiščenja oblek na zalogo. Nekje pa je treba začeti, to je bila kava.

»Z nakupom kave na zalogo prijazno in preprosto polepšamo dan neznani osebi. Plačilo kave neznancu ali neznanki v stiski ni dajanje miloščine, temveč izraz prijaznosti, povezanosti in solidarnosti,« je prepričana govornica gibanja Tatjana.

Prav to sporočilo bi moralo priti do tistih, ki v državi odločajo. Morda bi lahko celo predlagali, naj vsi politični funkcionarji v javni upravi delajo na zalogo in na pol razdelijo svojo plačo. V tistem trenutku, ko bi se to zgodilo, bi za sogovornika dobili bolj razumevajoče ljudstvo kot zdaj, ko s penino v roki pojasnjujejo, da pač ni denarja za vse.

Obmorska kavica na zalogo

Na Obali so se pobude kavice na zalogo, ki je že v par dneh skoraj prerasla v gibanje, prvi lotili na atraktivni sončni terasi ob Tartinijevem trgu v piranski Žižoli. »Včeraj jih je bilo na zalogo plačanih 22 in razveselilo se jih je osem domačinov, ki si je žal ne morejo privoščiti. Sami se težko oglasijo in vprašajo zanje, zato imamo na vidnem mestu obešenih toliko srčkov, kolikor je kavic na zalogi, ter tako le rečejo, pa jo dobijo. Ne gre samo za kavico, lahko je tudi skodelica toplega mleka, čaj ali kak drug topli napitek, ki bo zanje še zlasti pozimi dobrodošel,« je povedal vodja tega lokala Simon Benčič, ki je tudi med pobudniki take človekoljubnosti v Sloveniji. Kavic na zalogo imajo torej višek in osebje lokala, ki dobro pozna tamkajšnje ljudi v socialni stiski, jih nemalokrat komu kar ponudi. »Enzu, ki je brezdomec in bolnik z visoko sladkorno, ter gospe, ki jo je zadela možganska kap in si danes brez službe sama težko pomaga, jo na primer z velikim veseljem kar predlagamo, ko gresta mimo. Ker smo turistično mesto, gotovo prihaja čas, ko je bo vesel tudi kak skromen popotnik z nahrbtnikom, ki ga bo z bolj praznim žepom zaneslo v Piran,« je še dodal Benčič.

Enajsterica lokalov

V gibanje Kava na zalogo je trenutno vključenih 11 lokalov po vsej Sloveniji, med katerimi so ljubljanski lokali kavarna Mozaik, Kljukec bar, Cafe Čokl, Bife Slovan – Bar Kodeljevo, Kana bar in picerija Piramida. V tej je mogoče dobiti tudi pico na zalogo. Kavo na zalogi lahko spijete v mariborskem Mojito baru in Kraljevi zdravilni čajnici Adam in Eva, piranski Kantini Žižola, v Blatnikovem hramu v Dvoru pri Žužemberku ter celo v Domu upokojencev Domžale. Seznam lokalov si je mogoče ogledati na profilu Kava na zalogo na družabnem omrežju Facebook.

Deli s prijatelji