RAZPRTIJE

Eni v Kumrovec, drugi na noge

Objavljeno 22. maj 2013 18.44 | Posodobljeno 22. maj 2013 18.23 | Piše: T. L.

Študenti FDV se odpravljajo s pomočjo ŠOU namesto v Bruselj v Kumrovec, so nad sobotnim izletom študentov v Titovo rojstno mesto ogorčeni v podmladku NSi.

LJUBLJANA – V soboto, 25. maja, na dan, ko so v nekdanji Jugoslaviji praznovali dan mladosti, se bodo ob 7. uri zjutraj študenti za simbolično ceno 5 evrov odpravili na »strokovno ekskurzijo v Kumrovec«. Na facebooku organizatorja izleta, Študentske organizacije Fakultete za družbene vede (ŠOFDV), je (virtualni) odhod na izlet potrdilo 41 ljudi, organizatorji pa so zapisali: »Preživimo 25. maj – DAN MLADOSTI, kot so ga preživljali v starih časih!«

Organizator: Gre za spoznavanje miselnosti v nekdanji Jugoslaviji

»Zdi se nam pomembno, da tudi mlajše generacije spoznajo, kakšna je bila miselnost v nekdanji Jugoslaviji, da spoznajo družbenopolitične razmere, kulturo tistega časa. Predvsem mlajše generacije študentov, ki so se rodile po razpadu Jugoslavije, tega ne poznajo. Ker študenti prispevajo le minimalni znesek, si bodo izlet lahko privoščili tudi tisti, ki so v finančni stiski,« je na očitke o tem, zakaj študentski denar namenjati za sofinanciranje takšnega izleta, za Finance odgovoril Tilen Gorenšek, predsednik ŠOFDV.

ŠOU prispeval 1300 evrov

V ideološko razklani Sloveniji so se na sobotni izlet v rojstni kraj Josipa Broza Tita ogorčeno odzvali v Mladi Sloveniji (podmladku NSi). Bolj kot to, da je organizator izleta ŠOFDV, po njihovem mnenju bode v oči »dejstvo, da projekt v večji meri financira ŠOU v Ljubljani, ki očitno vedno bolj izgublja stik z realnostjo. Njihov prispevek je 1300 evrov, vsak udeleženec pa bo plačal le 5 evrov. Skrb vzbujajoče je, da v demokratični državi v letu 2013 študentska interesna organizacija podpira tak izlet. Namesto da bi varovali študentske interese, pomagajo pri financiranju izleta v rojstni kraj osebe, ki je odgovorna za množično kršenje človekovih pravic, kar je nedavno ugotovilo tudi ustavno sodišče.«

Kot pišejo v sporočilu za javnost, okoliščine izleta kažejo na to, da gre za »poveličevanje nekdanjega diktatorja Josipa Broza Tita, ki gotovo ne sodi v demokratično državo, v kateri je ustavno sodišče prepovedalo poimenovanje ulic po taki osebi«.

ŠOU ne upravlja le denarja levičarskih ekstremistov

Zaskrbljeni so tudi nad tem, da se denar vseh študentov »porablja za tako absurdne namene«, in menijo, da bi se moral denar uporabljati bolj premišljeno. »Zahtevamo delovanje v skladu z resničnimi potrebami študentov in prenehanje ideoloških in nedemokratičnih akcij. Upamo, da bodo v ŠOU imeli v prihodnje v mislih to, da upravljajo denar vseh študentov, ne pa samo denarja nekaterih levičarskih ekstremistov, ki poveličujejo nekdanjega diktatorja Josipa Broza Tita,« se hudujejo v podmladku NSi.

Deli s prijatelji