ENERGIJA

Energijske točke kot naravna zdravilišča

Objavljeno 30. junij 2014 23.03 | Posodobljeno 30. junij 2014 23.03 | Piše: Primož Hieng

Stara ljudstva so živela v sožitju z naravo in so poznala energijske tokove, ki kot ožilje prepredajo celotno Zemljo. Na določenih delih ti tokovi privrejo na površino ter ustvarijo energijsko izjemno bogata in blagodejna območja. V Sloveniji je od 70 do 80 energijsko bogatih točk, parkov in gajev, kamor ljudje redno zahajajo.

Foto: S.N.

Za energijske točke oziroma zdravilne zemeljske točke, tudi točke blagodejnega sevanja, smo v Sloveniji prvič slišali ob odkritju Draga Vrhovnika, lastnika obsežnega zemljišča v Tunjicah pri Kamniku. To je bilo leta 1988, ko je v bližini cerkve sv. Ane kopal mivko. V nogah je začutil nekakšno toploto in mravljinčenje. Počasi so se spoznanja o tunjiških zdravilnih energijah začela širiti in na območje je prihajalo vse več ljudi ter iskalo rešitve za svoje zdravstvene tegobe.

Po več kot desetletnem raziskovanju lahko z gotovostjo trdim, da je v Sloveniji od 70 do 80 energijsko bogatih točk, parkov in gajev, kamor ljudje redno zahajajo. Vsekakor velja obiskati tiste, ki so jih predhodno ustrezno pregledali radiestezisti in drugi in ki s pisnimi napotki ali ustreznimi oznakami opozarjajo na to, koliko časa in za kakšen namen naj bi se zadrževali na posamezni točki.

Na točke blagodejnega sevanja, recimo jim preprosto kar energijske točke, bomo naleteli na vseh koncih Slovenije, od tistih v koritih pri Koseču nad Kobaridom do onih v Kobilju na skrajnem severovzhodu Slovenije, tik ob meji z Madžarsko. Tudi Gorenjska jih premore kar nekaj, zelo znane so tudi na primer tiste na skrajnem jugu Slovenije, tako rekoč na meji s Hrvaško, konkretno v dolini reke Kolpe.

Težko bi na splošno pisali o tem, kako so posamezniki odkrili in odkrivali energijsko bogata območja. Ljudje smo zagotovo različno dovzetni za tovrstna sevanja. Ob tem ne smemo pozabiti, da so stara ljudstva, brez posebnih radiestezijskih in drugih podobnih znanj, živela v sožitju z naravo in poznala energijske tokove, ki kot ožilje prepredajo celotno Zemljo. Na določenih delih ti tokovi privrejo na površino ter ustvarijo energijsko izjemno bogata in blagodejna območja.

Zaradi ugodnih učinkov na človekovo počutje in zdravje so take predele uporabljali kot naravna zdravilišča. Natančno in skrbno so izbirali tudi območja, kjer so postavljali cerkve in svetišča, gradili domove in podobno. Davni predniki so namreč znali prisluhniti naravi. Šele v zadnjem stoletju spet prihaja v ospredje zavest, da je človek del narave, da brez nje ne more delovati. F

Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije

V začetku septembra bo pri Zavodu za založniško dejavnost Harlekin No. 1 z Brezovice pri Ljubljani izšel Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije, ki ga pripravlja novinar in fotograf Primož Hieng, tudi redni sodelavec Nedeljskih novic. Gre za knjigo, kakršne pri nas doslej še ni bilo. Vodnik bo sestavljen iz več delov. V prvem bo avtor predstavil cerkve in romarske poti, kamor so se ljudje zatekali po pomoč za zdravje in priprošnjo pri svojih zavetnikih. V drugem delu bo opisal številne zdravilne vodne vire, izvire, studence in slatine, ki jih ljudje še danes na vseh koncih Slovenije pijejo za zdravje ali se umivajo z vodo iz njih. V tretjem delu bodo prvič na enem kraju zbrani podatki o več kot 60 zdravilnih energijskih točkah, parkih in gajih ter drugih območjih, kjer so odkrili blagodejno sevanje. V četrtem delu bo predstavil Sečoveljske soline kot morski zdravilni gaj in raj, v petem delu pa vse slovenske terme, toplice in zdravilišča. Vsa opisana območja bodo opremljena s fotografijami, razdaljami, opisom dostopa in osnovnimi informacijami. Objavljenih bo 180 zgodb z vseh koncev Slovenije. Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije bo imel format 21 x 14 centimetrov, obsegal bo 320 strani. Imel bo več kot 500 barvnih fotografij, knjiga pa bo trdo vezana.

Deli s prijatelji