ZA ZASLUŽEK?

»Energetske izkaznice so nepotrebne«

Objavljeno 16. januar 2014 10.17 | Posodobljeno 16. januar 2014 10.17 | Piše: A. L.

Strokovne zahteve za izdelovalce energetskih izkaznic so postavljene tako visoko zgolj zaradi tega, ker danes strokovnjaki s tega področja, se pravi inženirji, nimajo več pametnega dela, ker enostavno gradbeništva ni več, pravi Tekavc.

Janez Tekavc.

LJUBLJANA – »Zdi se mi škoda, da uvajamo nekaj, kar je nepotrebno,« je v Odmevih na prvem programu RTV Slovenija o dragih energetskih izkaznicah dejal pravnik Janez Tekavc. Po njegovem mnenju lastnik od te izkaznice nima prav nobene koristi, poleg tega pa so strokovne zahteve za izdelovalce energetskih izkaznic postavljene tako visoko zgolj zaradi tega, ker danes strokovnjaki s tega področja, se pravi inženirji, nimajo več pametnega dela, ker enostavno gradbeništva ni več: »In v zameno za to bodo vrhunski strokovnjaki delali izkaznice, pri čemer je pomemben podatek, da za pravilnost izkaznice odgovarja vsak lastnik sam. Lastnik mora dati podatke, kakšno nepremično ima, koliko energije porabi, kar pomeni, da bi sam lahko vnesel te podatke v neki program in dobil natisnjeno izkaznico. Če bi se le država odločila, da nam to omogoči, namesto da nam nalaga še dodatno breme ...« Tekavca moti, da je izkaznica sestavljena tako, da lastnikom nalaga vse več obveznosti, poleg tega pa za podobne ali tipske objekte ne dovoljuje izdelave ene izkaznice.

Korist za kupca

Na drugi strani Erik Potočar z direktorata za energijo pravi, da bo energetska izkaznica koristila kupcu, saj mu pove, kaj kupuje, koliko bodo znašali stroški za energijo, iz priporočenih ukrepov pa lahko vidi, koliko je treba v nepremičnino, da bo energetsko učinkovitejša, še vložiti. Poudarja, da jo potrebujemo samo, ko se nepremičnina prodaja ali oddaja.

V tujini stanejo nekaj deset evrov

Izdelava energetske izkaznice, predvidoma na štirih listih, bo stala med 200 in 500 evri. Tekavc je prepričan, da je cena nesorazmerno visoka, saj v tujini stanejo le po nekaj deset evrov. Opozarja, da je pri nepremičninah v prvi vrsti pomembna lokacija in ne energetska izkaznica, poleg tega pa ljudje lastnike vprašajo po zneskih na računih, saj da si jih večina težko predstavlja, koliko in kaj pomeni zelena ali rdeča barva.

Potočar odgovarja, da cena energetske izkaznice ni regulirana in da imamo prosti trg. Opozarja pa, da poznamo računsko in merjeno izkaznico – računske so dražje. Bo pa po implementaciji in vseh uskladitvah in ustreznih postopkih mogoče energetsko izkaznico naročiti tudi pri strokovnjakih iz tujine.

Kmalu že 150 strokovnjakov

Tekavc si želi, da se spremeni pravilo, kdo lahko izdeluje te izkaznice. Po njegovem mnenju je trg pri nas popolnoma zaprt, saj so predpisali visoko stopnjo strokovnosti, licence in še cel kup obveznosti, s tem pa umetno zožili trg ponudnikov in umetno dvignili ceno. Da se spremeniti zakone, vprašanje pa je, ali je volja, pravi Tekavc.

Potočar odgovarja, da trg ni zožen in da bomo kmalu imeli že 150 neodvisnih strokovnjakov.

Deli s prijatelji