TEKMOVANJE

Ene iz bazena, druge iz Nevljice

Objavljeno 10. julij 2013 22.07 | Posodobljeno 10. julij 2013 22.07 | Piše: Vane D. Fortič

Potekalo je že 11. tradicionalno tekmovanje v pripravi tuhinjske postrvi.

Okusi in melodije. Foto: Vane D. Fortič

Kot že mnogokrat se je Kamničanka Patricia s fantom Tilnom prišla kopat in uživat v toplo in zdravilno termalno vodo bazenov Term Snovik. Tokrat se je ob zunanjem bazenu nekaj dogajalo. »Super, da se nekaj dogaja,« si je rekla na glas. Ker ima rada ribe, tako postrvi kot tudi morske, je prišla kot nalašč. Eko terme Snovik so namreč prav ta dan pripravile že 11. tradicionalno tekmovanje v pripravi tuhinjske postrvi. Prireditev sta zasnovala današnji prokurist Term Snovik Ivan Hribar in urednik revije Vode in mi Stane Omerzu, obenem tudi direktor Centra za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma – Racoon.

Pred 11 leti sta razmišljala, kako bi Slovence prepričala, da bi jedli bolj zdravo in bolj okusno. Združila ju je ljubezen do rib. Omerzu je ribič, Hribar pa je bil ribogojec. Oba uživata ob dobri ribi na krožniku. Ribe so zdrave in so lahko nadvse okusne. Njuna filozofija je: ribe in vino naredijo življenje fino.

Težko bi našli bolj posrečeno idejo za poživitev poletnega utripa. Po Tuhinjski dolini teče Nevljica, ki se v Kamniku izliva v Kamniško Bistrico. Bistra reka ponuja dobre razmere za gojenje postrvi. Tako so Tuhinjci Marjeto, zaščitnico voda, vzeli za svojo in jo dali tudi v grb. Ne nazadnje ima ta svetnica svoj oltar v cerkvi v Lokah.

Za nagrade – namizne bakrene kotličke – se je na tekmovanju potegovalo enajst kuharjev. Številni kopalci toplega sobotnega popoldneva, ki ga je le pred koncem prireditve zmotil dež, so z zanimanjem spremljali dogajanje, poslušali brhko harmonikarico in pokušali vina iz Ptujske kleti in Vinarstva Rožman iz Počehove pri Mariboru. Pripravljene jedi je sproti ocenjevala žirija, potem pa so jih na licitaciji ponudili obiskovalcem. Najvišjo ceno, 25 evrov, je dosegla jed, ki jo je pripravil Mitja Omerzu – ribja solata Tuhinjske doline, za 20 evrov pa so izlicitirali postrv, pripravljeno po kmečko, skupaj s steklenico modre frankinje rožman, letnik 2011. Izkupiček licitacije je šel v dobrodelne namene za VDC v Lokah, delavnice za ljudi z motnjami v duševnem razvoju. Po najboljših receptih, predstavljenih na tekmovanju, pozneje tuhinjske postrvi pripravljajo v restavraciji Potočka. Trenutno jih ponujajo na 10 načinov, dodali bodo še nove.

Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah: profesionalni in ljubiteljski. Vsak udeleženec se je predstavil z lastnim receptom in pripravil tuhinjsko postrv na svoj – unikatni način. Pri pripravi so uporabljali lokalna in ekološko pridelana živila. Pri profesionalnih kuharjih je kotliček za prvo mesto odnesel domači kuhar Iztok Gumzej, iz Term Snovik, ki je pripravil ocvrt postrvji file s svinjsko kožico, v ljubiteljski uvrstitvi pa je bila najboljša pražena postrv z zelenjavo in gobami izpod kuhalnice Miroslava Vulovića. Drugo mesto pri profesionalcih je pripadlo Tatjani Butul z domačije na manžanskem hribu pri Kopru za jed Midva – kulinarično razvajanje za dva. V Sredozemskem zeliščnem vrtu, kot so ga poimenovali, gojijo številna zelišča, ki jih uporabljajo za pripravo kulinaričnih umetnij. Pri ljubiteljih sta kotliček za drugo mesto dobila Tatjana Frohlich in Dušan Gaberc za savsko kuhane postrvi.

Kot še sklene Stane Omerzu, vodja in organizator tekmovanja: »Postrvi imamo zelo radi. Zdaj se moramo naučiti jesti tudi druge ribe. Iz morja pojemo največ tunov in lignjev, med sladkovodnimi ribami pa se veliko dlje od postrvi še nismo premaknili.«

Deli s prijatelji