MOJE ŽIVLJENJE

Enajsta šola pod mostom

Objavljeno 22. november 2017 15.56 | Posodobljeno 22. november 2017 15.57 | Piše: Primož Hieng

Leto 2018 bo minilo v znamenju 100. obletnice smrti Ivana Cankarja, prvega slovenskega poklicnega pisatelja in dramatika.

Spomenik največjega slovenskega pisatelja in dramatika. FOTO: Primož Hieng

Spominska hiša Na klancu 1 je pomemben kulturni spomenik mestnega središča Vrhnike. Stoji na kraju, kjer je bila nekoč lesena, s slamo krita koča, v kateri se je rodil Ivan Cankar (1876–1918). Koča je leta 1879 pogorela, zaradi česar so morali Cankarjevi gostovati po opuščenih hlevih in hišah po Vrhniki. Stavbo so novi lastniki leta 1880 prezidali in ji dali podobo, kakršno nosi še danes. Notranjost je razdeljena v bivalni prostor, izbo in črno kuhinjo. 

Pot je polna pripovedi o Cankarjevih otroških prigodah.

Pod vodstvom vodnika je v spominski hiši na ogled zbirka predmetov, ki prikazujejo bivanjske razmere revnejše družine ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja. Na policah in vitrinah so razstavljeni Cankarjevi prvotiski, fotografije pisatelja, njegovih sorodnikov, prijateljev in dobrotnikov iz ljubljanskega in dunajskega obdobja ter njegovi avtoportreti in risbe.

Cankar svoj rodni kraj opisuje in opeva v številnih delih. Na Vrhniki nanj opominjata še spomenik in tematska pot, ki s 17 točkami pripoveduje zgodbo o njegovem življenju. Med drugim vodi do enajste šole pod mostom in cerkve sv. Trojice, ki ju Cankar več kot tridesetkrat omenja v svojih delih. Konča se v Močilniku, ob izvirih reke Ljubljanice.

Pot je polna zanimivih pripovedi tako o Cankarjevih otroških prigodah kot o njegovem poznejšem življenju. Vodenje traja tri ure, vključen je tudi ogled spominske hiše, lahko pa se odločite za obisk samo nekaterih lokacij.

Enajsto šolo je proslavil v črtici Moje življenje.

Enajsto šolo pod mostom je proslavil z opisom v črtici Moje življenje. Šola je bila na bregu in v plitvini Ljubljanice, pod mostom, čez katerega vodi cesta z Vrhnike v Borovnico. Bila je priljubljeno zbirališče vrhniških otrok, ki so iz Ljubljanice potegnili najrazličnejše predmete in si z različnimi igrami krajšali čas. Cankar je o enajsti šoli pravil takole: »Mnogokaj sem študiral v svojem življenju, ali toliko bogate in koristne učenosti, kakor jo daje svojim učencem enajsta šola pod mostom, nisem zadobil nikjer in nikoli.«

Izraz enajsta šola ni prišel izpod njegovega peresa. Nekdaj je bila to zbadljivka, povezana s poimenovanjem letnikov rednega šolanja, pri čemer je bila enajsta stopnja najvišja, vendar neobstoječa. Razlog, da jo je ljudski glas povezal prav z Vrhniko, je lahko dvojen: bodisi zaradi stereotipa o domišljavih Vrhničanih bodisi zaradi kake konkretne, toda pozabljene smešne prigode. Ivan Cankar je zbadljivki, ki je torej merila na prevzetnost in nevednost Vrhničanov, v literarnem delu iz leta 1914 odvzel porogljivost. Frazi je pripisal pomen »pridobivanje življenjskih izkušenj pri otrocih zunaj šole in družine«. Ta pomen se je do danes uveljavil in ustalil v slovenski frazeologiji, njegov prvotni posmehljivi pomen pa je utonil v pozabo.

Skodelica kave je ena najbolj znanih črtic Ivana Cankarja, v današnjem času pa jo povezujemo z omamnimi dišavami in božanskim okusom. Ko boste na Vrhniki, si le privoščite vrhunsko mešanico kave, ki jo pripravljajo v tamkajšnji pražarni. S seboj domov pa vzemite tudi skodelico z motivom Ivana Cankarja, ki bo vaše vsakdanje pitje kave spremenila v posebno priložnost.
Po Cankarju se imenujeta še dve kulturni ustanovi, knjižnica in kulturni dom, poznamo Cankarjev spomenik, na Vrhniki pa imajo tudi Cankarjeve spominke. Poleg Cankarjeve kave vam bodo gostinci radi pripravili še okuse Cankarjevih časov.

Deli s prijatelji