TEŠ 6

Ena najdražjih investicij: odpovedal nadzor, kršili poroštveni zakon

Objavljeno 16. september 2015 16.22 | Posodobljeno 16. september 2015 16.22 | Piše: STA, M. U.

Večina revizijskega poročila o Tešu 6 je dostopna javnosti.

Termoelektrarna Šoštanj.

LJUBLJANA – Računsko sodišče je danes znova objavilo revizijsko poročilo o obvladovanju denarnih tokov skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE) zaradi investicije v Teš 6, ki pa je tokrat v večjem delu dostopno javnosti. Ob predstavitvi revizije v avgustu je bil namreč večji del poročila zasenčen, saj so v HSE ocenili, da gre za poslovno skrivnost. HSE je zdaj umaknil oznako tajnosti.

Odpovedal nadzor, kršili poroštveni zakon

Računsko sodišče je v reviziji ugotovilo, da HSE ni bil učinkovit pri obvladovanju denarnih tokov svoje skupine zaradi investicije v šesti blok šoštanjske termoelektrarne (Teš 6). Že predračunska vrednost ene najdražjih naložb v Sloveniji ni bila določena v realni višini, kršili so se pogoji iz poroštvenega zakona, odpovedal je tudi nadzor.

Investicijska vrednost zdaj na 1,428 milijarde evrov ocenjenega Teša 6 se je v zadnjem noveliranem investicijskem programu, šestem, glede na predhodnega povečala za nekaj manj kot 126 milijonov evrov. Tako se je presegla vrednost 1,3 milijarde evrov, določena v zakonu o poroštvu Slovenije za 440 milijonov evrov posojila, ki ga je Teš najel pri Evropski investicijski banki.

Poleg investicijske vrednosti 1,3 milijarde evrov je bila zaveza tudi, da cena premoga iz Premogovnika Velenje ne bo presegla 2,25 evra na gigadžul (GJ). HSE po ugotovitvah revizorjev kot večinski lastnik premogovnika z nadzorom poslovanja ni poskrbel, da bo cena dosežena in pogoj izpolnjen.

Predračunska vrednost za Teš 6 je bila 637 milijonov evrov po stalnih in 691 milijonov po tekočih cenah. Takrat so pri izračunu ekonomike v 40-letnem obdobju obratovanja upoštevali prodajno ceno elektrike 43,75 evra na megavatno uro (MWh), ceno premoga 2,25 evra na GJ ter povprečno lastno ceno elektrike 34,25 evra na MWh.

Že v prvi novelaciji investicijskega programa se je cena povzpela na 1,07 milijarde evrov, prodajna cena elektrike na 70 evrov za MWh, cena premoga je ostala enaka, povprečna lastna cena pa se je zvišala na 39,6 MWh.

Spreminjanje cene

Cene so se v vsaki novelaciji programa spreminjale, v petem je bila vrednost naložbe 1,3 milijarde evrov, povprečna prodajna cena elektrike se je povzpela na 106,6 evra za MWh, povprečna lastna cena elektrike pa na 78,45 evra za MWh, cena premoga je ostala nespremenjena.

V zadnji, šesti različici pa se je vrednost naložbe povzela na 1,428 milijarde evrov, povprečna prodajna cena se je znižala na 96,8 evra za MWh, povprečna lastna cena elektrike pa na 66,9 evra za MWh, cena premoga je ostala nespremenjena.

Čeprav je cena premoga za izračun ekonomike v programih ostajala enaka, pa je Teš premog kupoval po drugačni ceni, npr. leta 2012 po ceni 2,667 evra za GJ, leta 2013 po 2,528 evra za GJ, leta 2014 pa se je večkrat spremenila, nazadnje je bila 2,95 evra za GJ.

Nekateri deli poročila so sicer še vedno zakriti, ti se večinoma nanašajo na podatke o sklenjenih kreditnih pogodbah, kjer bi njihovo razkritje pomenilo kršitev pogodbe.

Deli s prijatelji