ARBITRAŽA

Ena na ena z Josephom Mussomelijem: navija za Slovenijo ali Hrvaško?

Objavljeno 28. junij 2017 14.52 | Posodobljeno 28. junij 2017 14.52 | Piše: Aleksandar Lukić

Nekdanji veleposlanik se je upokojil.

Joseph A. Mussomeli je izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija dobila vlado, saj je brezvladje po njegovem trajalo predolgo.

LJUBLJANA – »Zdaj ko sem upokojen, lahko javno povem, da jaz osebno – in skoraj vsi, ki jih poznam v State Departmentu, upamo, da bo arbitražno sodišče sprejelo jasno in pošteno odločitev, ki bo Sloveniji zagotovila dostop do odprtega morja in da bo Slovenija dobila del prerekanega morskega območja.« Na takšen razplet v arbitraži, ki naj bi dokončno razrešila mejno vprašanje med Slovenijo in Hrvaško, upa nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli.

V postopku arbitraže težav sicer ni manjkalo, a odgovornost za njih si lahko v veliki meri pripišemo sami. Najprej je minister za zunanje zadeve Karl Erjavec govoril o neuradnih informacijah v povezavi z arbitražo, kar so Hrvati nemudoma pograbili in začeli žugati. Sledilo je še razkritje, da imata arbiter Jernej Sekolec in agentka slovenske vlade Simona Drenik stike. Njuno dogovarjanje so dokazovali prisluhi, v katere sta se ujela. Oba sta s funkcij odstopila, Hrvati pa niso več želeli sodelovati v arbitraži. Kdo je snemal, še danes ni znano. Nekdanji ustavni sodnik Mitja Deisinger je razkril, da naj bi šlo za lekcijo ZDA Sloveniji zaradi odnosov z Rusijo, medtem pa Mussomeli še danes zanika, da bi posnetek prišel iz ameriških rok: »Zakaj bi storili kaj takega? Najboljši izid za ZDA bi bil, da se Sloveniji zagotovi neki razumen dostop do Jadranskega morja in naprej. Zakaj bi tvegali in se postavili na stran enega od zaveznikov? To nima smisla.« Kje pa vidi vzrok, da bi to nekdo želel pripisati Američanom? »To je očitno. V očeh nekaterih Slovencev so za vse slabo, kar se zgodi na svetu, krivi Američani. Če se prebudiš bolan, rečejo, da so ZDA uporabile biološko orožje. Če se prebudiš opečen, je kriva Amerika, ki je planet naredila radioaktiven. Če pa se zbudiš srečen in zdrav, je to samo zato, ker ti Američani želijo dati občutek udobja, preden te uničijo,« je pojasnil Mussomeli.

Na vprašanje, ali so ZDA kakor koli poskušale vplivati na arbitražo, odgovarja, da neposredno niso. Tako s Slovenijo kot Hrvaško so se sestajali, ko sta državi to želeli. V vsakem primeru pa so obe zaveznici nagovarjali k doseganju sporazuma, ki bi vodil do arbitraže: »Ko smo enkrat prišli do tega, ZDA niso več posegale v to.« Je iz tega mogoče sklepati, da nam bodo ZDA pomagale uveljaviti sodbo arbitražnega sodišča, četudi Hrvati tega ne bi želeli? Počakajmo še malo.

Kako je arbitražno sodišče odločilo, bo znano 29. junija ob 14. uri. Slovenske novice bodo razplet arbitraže, ki bo verjetno postal politična zgodba leta, spremljale v živo.

Deli s prijatelji