POROČILO VLADI

Ena finančna preiskava na mesec

Objavljeno 09. april 2015 18.17 | Posodobljeno 09. april 2015 18.18 | Piše: T. L.

Lani so bile vložene štiri tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora v skupni vrednosti 10,6 milijona evrov, na podlagi ene je že izdana pravnomočna sodba o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Fotografija je arhivska.

LJUBLJANA – Vlada je 5. julija 2012 sprejela Strategijo obvladovanja gospodarske kriminalitete v Republiki Sloveniji in določila delovno skupino, v njej pa sodelujejo predstavniki vrhovnega državnega tožilstva, ministrstva za pravosodje, ministrstva za notranje zadeve, ministrstva za finance, policije, Fursa, urada za preprečevanje pranja denarja, javne agencije za varstvo konkurence, Komisije za preprečevanje korupcije in Agencije za trg vrednostnih papirjev.

Na današnji seji se je vlada seznanila s poročilom delovne skupine za leto 2014. Iz poročila izhaja, da se je v letu 2014 delovna skupina sestala na dveh sejah. Glede na to, da je Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI) uzakonil še finančno preiskovalno skupino, ki je po namenu, sestavi in delovanju podobna specializiranim in skupnim preiskovalnim skupinam po Zakonu o kazenskem postopku, je delovna skupina obravnavala možnosti za sodelovanje z novoustanovljenim Civilno-finančnim oddelkom, ki deluje znotraj specializiranega državnega tožilstva (SDT). 

In kaj piše v poročilu? Do septembra 2014 je bilo izvedenih 13 finančnih preiskav po ZOPNI (od tega 10 v SDT) zoper 68 fizičnih in 57 pravnih oseb; vložene so bile štiri tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora v skupni vrednosti 10,6 milijona evrov; na podlagi ene tožbe je že izdana pravnomočna sodba o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

 

Deli s prijatelji