IZLOČANJE

En tovornjak prevrnjen, ostali pa kar po avtocesti dalje

Objavljeno 18. januar 2013 22.05 | Posodobljeno 18. januar 2013 22.06 | Piše: T. L.

V zadnjih dneh smo poročali o številnih prevrnjenih tovornih vozilih ali njihovih zdrsih. Vozniki osebnih avtomobilov sprašujejo policijo, kaj dela.

LJUBLJANA – »Na primorski avtocesti je pravi kaos. Tovornjakarji se dobesedno vozijo drug za drugim, medtem ko po radio poslušam, da je že nekaj kilometrov naprej del avtoceste zaprt – zaradi prevrnjenega tovornjaka. Narobe svet!« se huduje bralec Miha, ki se je včeraj peljal po primorski avtocesti, ki je bila zaradi prevrnjenega tovornjaka proti Ljubljani med Ravbarkomando in Uncem zaprta več ur. Nad razmerami na cesti se je dopoldan pridušal tudi bralec Tadej, ki je med vožnjo proti Ljubljani po zasneženi cesti peljal mimo kar nekaj tovornjakov.

Sneg, težave in kaos v cestnem prometu, zamude, težave zaradi voznikov, ki se pozimi naokoli prevažajo z neprimerno opremo. O vsem tem smo v zadnjih dneh, ko je Slovenijo zajelo obilno sneženje, vsakodnevno poročali, pri čemer še zdaleč ni šlo za osamljene primere. Kljub opozorilom voznikom, naj se na ceste odpravijo le opremljeni z zimsko opremo, naj pred vožnjo preverijo stanje in prevoznost cest in hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti ter spoštujejo ostale cestnoprometne predpise in obveznosti  izražene s postavljeno prometno signalizacijo, so bile v zadnjih dneh in predvsem v času prometnih konic razmere na slovenskih cestah kaotične.

Kaj dela policija?

Veliko pritožb je v zadnjih dneh letelo na voznike tovornih vozil, ki so na cestah povzročali veliko dela pristojnim službam in ovirali zaradi snežnih razmer že tako otežen pretok prometa po avtocestah in hitrih cestah. Tudi v uredništvo smo prejeli nekaj vprašanj jeznih voznikov osebnih avtomobilov, ki se sprašujejo, zakaj vozniki tovornih vozil ne spoštujejo pravil samoizločitve in nadaljujejo vožnjo v neugodnih razmerah ter kaj počne policija. »Edino, kar lahko policija naredi, je, da oglobi voznike, ki ne spoštujejo določb, določil in signalizacije, ki jo na avtocestah postavi Dars,« odgovarja Vesna Drole, vodja sektorja za stike z javnostjo v policiji.  

Na avtocestah in hitrih cestah lahko upravljavec zaradi zimskih razmer za voznike tovornih vozil časovno in prostorsko omeji promet, o čemer obvesti  javnost in postavi prometno signalizacijo za izločanje, kjer je to mogoče. Zato je  voznike tovornih vozil toliko bolj pomembno, da spremljajo obvestila o prevoznosti cest in da v primeru omejitev te spoštujejo in tudi postavljeno prometno signalizacijo, odgovarjajo na policiji. Koliko glob so v zadnjih dneh policisti izrekli voznikom tovornih vozil, nam ni uspelo izvedeti, saj skupne zbirke podatkov ne vodijo. Podatke zbira namreč vsaka posamezna policijska uprava.  


Kakšne so globe za neposlušne voznike?

29. člen (zima in zimske razmere) Zakona o pravilih cestnega prometa 

(1) Od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. Predpisano zimsko opremo morajo imeti tudi v zimskih razmerah.

(2) Na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost.

(3) Če se vozilo, ki nima predpisane zimske opreme, pa bi jo moralo imeti, ali je v prometu, ko ne bi smelo biti, ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik nemudoma odstraniti.

(4) Če v primeru iz prejšnjega odstavka voznik ne odstrani vozila, odredi odstranitev pooblaščena uradna oseba. Odstranitev vozila opravi na stroške lastnika vozila izvajalec rednega vzdrževanja ceste.

(5) Voznik mora upoštevati prometno signalizacijo, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

(6) Z globo 120 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah motornega ali priklopnega vozila v cestnem prometu nima opremljenega s predpisano zimsko opremo, ali ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.

(7) Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila v skladu z določbo drugega odstavka tega člena.

(8) Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

(9) Z globo 500 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ravna v nasprotju s tretjim ali petim odstavkom tega člena in je zaradi tega oviran ali onemogočen promet drugih vozil. Vozniku se izreče tudi 5 kazenskih točk.

(10) Z globo 1000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki pozimi ali v zimskih razmerah motornih in priklopnih vozil v cestnem prometu nima opremljenih s predpisano zimsko opremo, njihova odgovorna oseba pa z globo 120 evrov. Z globo 120 evrov se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba državnega organa ali organa samoupravne lokalne skupnosti, ki pozimi ali v zimskih razmerah motornih in priklopnih vozil v cestnem prometu nima opremljenih s predpisano zimsko opremo.

 

Deli s prijatelji