REŠITEV

Emkaan poplačal radeško papirnico

Objavljeno 01. februar 2014 19.40 | Posodobljeno 01. februar 2014 19.40 | Piše: Mojca Marot

Radečani so si oddahnili, njihova papirnica bo spet odprla vrata.

Radeška papirnica je v težavah

RADEČE – Družba Emkaan je včeraj na račun stečajnega upravitelja radeške papirnice Boruta Sokliča nakazala preostanek kupnine. Gre za 4,6 milijona evrov, pol milijona evrov pa so nakazali že konec septembra lani. To pomeni, da je družba Emkaan, v stoodstotni lasti finančnega sklada Emkaan Investment, ki ga obvladuje bogata savdska družina Al Sudais, poravnala celotno kupnino za papirnico, to je 5,1 milijona evrov.

Proizvodnja papirja, v prvi vrsti belih papirjev, ki jih proizvajajo na stroju 4, bi se tako lahko začela že v nekaj dneh. Načrtovali so, da se bo to zgodilo že konec decembra ali vsaj v začetku januarja, a enomesečna zamuda nikogar od nekdanjih zaposlenih, ki so težko čakali na spodbudne informacije vse od aprila 2012, ko je šla papirnica v stečaj, zdaj ne moti več. Za vse je pomembno le eno, da bo papirnica znova odprla vrata in da bo v njej spet dobilo delo nekaj ljudi. Sprva le nekaj deset, sčasoma, če bi se vse izteklo po načrtih, bi se številka lahko povzpela tudi do 160 ali še čez. Res je, da je papirnica pred stečajem zaposlovala kar 370 ljudi, a danes je dragoceno prav vsako delovno mesto.

»Podpis pogodbe je prvi korak k oživitvi proizvodnje v papirnici in pomembno je, da ljudem spet damo upanje in bodo tudi sami začutili, da je v dolini Sopote še perspektiva. Res je, da je bil boj naporen in dolg, a mi ni žal niti minute časa, ki sem ga namenil za to. Zdaj samo upam, da imajo novi lastniki papirnice zares dobre, iskrene namene,« je dejal poslanec Matjaž Han, nekdanji radeški župan, ki niti za trenutek ni vrgel puške v koruzo in je verjel, da papirniški stroji niso obstali za vedno. Da so bili dnevi za vse Radečane vse od stečaja težki, priznava tudi županja Rafaela Pintarič. »Odvalil se mi je velik kamen od srca. Konec je ugibanj, ali bo ali ne bo, priznam, ljudje so bili zaradi vsega tega zelo zamorjeni,« pravi županja.

Do enomesečnega zamika pri podpisu pogodbe o nakupu je prišlo, kot pravi Igor Rakuša, direktor novoustanovljenega podjetja v Sloveniji, ki je kupca tudi pripeljal v Slovenijo, ker država ni pravočasno priskrbela uporabnega dovoljenja za začetek proizvodnje. Še vedno tudi čakajo na odgovor gospodarskega ministrstva, ali bo odobrilo finančno spodbudo za neposredno tujo naložbo. Šlo naj bi za tri milijone evrov, ki bi bili namenjeni za kritje stroškov delovne sile. Sprva nameravajo zaposliti od 60 do 70 ljudi in zagnati proizvodnjo na stroju 4, na katerem proizvajajo bele papirje. Novi lastniki pa so z nakupom prevzeli tudi več kot sto zaposlenih v hčerinskem podjetju Muflon, kjer izdelujejo folije in samolepilni material. »Čaka nas preverjanje kakovosti proizvedenega papirja, proizvodnjo pa bomo, tudi v skladu z naročili, postopoma povečevali. Takoj ko bomo pridobili naročila, nameravamo zagnati tudi proizvodnjo na tako imenovanem stroju 5, na katerem se bo tiskal banknotni papir, namenjen tudi izdelavi bankovcev. To bi se lahko, predvidoma, zgodilo do konca leta,« je povedal Rakuša.

Deli s prijatelji