POSLOVNI IZIDI

Eles lani rekordno, omrežnina bo nižja

Objavljeno 09. september 2013 16.00 | Posodobljeno 09. september 2013 16.00 | Piše: Mo. S.

Družba Eles bo v desetih mesecih v državni proračun prispevala skupaj 30 milijonov evrov.

LJUBLJANA – Uprava Slovenske odškodninske družbe (Sod) je kot pooblaščenec lastnika v petek izpeljala skupščino družbe Eles, na kateri sta bila sprejeta letno poročilo družbe Elektro-Slovenija, d. o. o, in konsolidirano letno poročilo 2012 za skupino Elektro-Slovenija. Poleg tega so podali tudi razrešnici direktorju in nadzornemu svetu družbe za poslovno leto 2012.

Državi 30 milijonov evrov

Skupščina je sprejela še sklep, da se bilančni dobiček leta 2012 in del dobička iz preteklih let v višini desetih milijonov evrov uporabi za izplačilo udeležbe na dobičku ustanovitelju in edinemu družbeniku – državi. Tako bo družba Eles v desetih mesecih v državni proračun prispevala skupaj 30 milijonov evrov.


Sprememba imena

Dozdajšnje ime družbe Elektro-Slovenija, d. o. o., bo po novem Eles, d. o. o., sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja, skrajšano pa Eles, d. o. o.

Rekordno poslovno leto

Namestnik direktorja Aleksander Mervar o rekordnem poslovnem letu med drugim pravi, da je bilo lansko leto za družbo rekordno po doseženih prihodkih in poslovnemu izidu, ki temelji na primerjavi poslovnih izidov, ugotovljenih na podlagi Slovenskih računovodskih standardov, v katerem so vključeni vsi prihodki. »V takem primeru bi imeli v letu 2012 za 44,7 milijona evrov čistega poslovnega izida, kar je za 66 odstotkov bolje kot v letu 2011. V 'uradnem' izkazu poslovnega izida, v katerem upoštevamo te razmejitve, pa za leto 2012 znaša dobiček po obdavčenju 5,1 milijona evrov oziroma 25 odstotkov več kot leta 2011,« je povedal.

Nižja omrežnina

Zaradi poslovnih izidov se bo omrežnina za prenosno omrežje v letih 2013 do 2015 znižala za več kot deset odstotkov, medtem ko se električne energije porabi vse manj – menda zaradi recesije. »Na podlagi teh navedb bi bil logičen rezultat manjši prihodki in zato slabši poslovni izid,« še pojasnjuje.

Deli s prijatelji