NAPOVEDI

Eles bo prevzel vsaj 47 nekdanjih delavcev Teta, načrtujejo 101 zaposlitev

Objavljeno 22. januar 2015 16.41 | Posodobljeno 22. januar 2015 16.41 | Piše: STA, A. L.

Skladno s potrjenim srednjeročnim načrtom 2015–2017 v naslednjih dveh letih načrtujejo 101 novo zaposlitev.

Aleksander Mervar, direktor Elesa.

TRBOVLJE – Sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja (Eles) bo za zdaj prevzel 47 nekdanjih delavcev Termoelektrarne Trbovlje (Tet), ki je od novembra lani v redni likvidaciji. Eles je namreč za letos zakupil dve plinski enoti na lokaciji Teta. S tem je zagotovil sredstva za zaposlitev 40 delavcev elektrarne.

Hkrati je Eles ta mesec podpisal pogodbo o nadzoru in vzdrževanju stikališča Tet, s čimer so zagotovljeni pogoji za zaposlitev še sedmih delavcev Teta, so danes povedali v Elesu. V teh dneh je sicer brez zaposlitve ostalo 94 od približno 160 delavcev Teta, 57 delavcev elektrarne pa bo delo obdržalo.

Načrtujejo 101 novo zaposlitev

»Elesova dejavnost operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja je specifična, zato je normalno, da bodo imeli kadri, ki imajo izkušnje v elektroenergetiki, prednost. To pomeni prednost tudi za zaposlene in nekdanje zaposlene Teta kot tudi za zaposlene v preostalih elektroenergetskih družbah,« navajajo v Elesu.

Poudarili so tudi, da skladno s potrjenim srednjeročnim načrtom 2015–2017 v naslednjih dveh letih načrtujejo 101 novo zaposlitev in 37 upokojitev. Od teh upokojitev jih bodo zaradi povečanega obsega nalog v okviru evropskih strokovnih združenj ter drugih dodatnih nalog s področja EU in domače zakonodaje 25 nadomestili.

Revizija omenjala prek 20 imen

Preostale zaposlitve pa se nanašajo na prevzem 110-kilovoltnega omrežja v lasti slovenske elektrodistribucije in proizvodnih družb slovenske elektroenergetike. Zaposlujemo skladno z določili zakona o delovnih razmerjih ter glede na pogoje internega akta o sistematizaciji vrste del in delovnih mest Elesa, so še pojasnili v družbi.

Medtem pa je Holding Slovenske elektrarne kot večinski lastnik Teta že vložil nekaj odškodninskih tožb zaradi oškodovanja družbe, potem ko je posebna revizija ugotovila nepravilnosti med trboveljskim Prototipom CC in Tetom. V času spornih poslov, ki naj bi se dogajali zadnjih 14 let, sta družbo osem let vodila Marko Agrež, tri leta pa Franci Blaznek.

Odškodninski tožbi ne bosta samo dve, kot so mnogi pričakovali, saj je revizija omenjala preko 20 imen »v prekršku«.

Deli s prijatelji