VETRNICE

Elektro Primorska zapravil pet milijonov?

Objavljeno 20. februar 2012 23.42 | Posodobljeno 20. februar 2012 20.31 | Piše: Jaroslav Jankovič

Za projekt VE Volovja reber že pet milijonov evrov, pa še niso zasadili lopate.

Deviška Volovja reber, ki bi jo nekateri brez zadržkov pozidali. Foto: Dragica Jaksetič

ILIRSKA BISTRICA – Elektro Primorska je pred dnevi priglasil začetek gradnje Vetrne elektrarne Volovja reber, kar naj bi se zgodilo ta teden. Kot je za medije povedal predstavnik Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dopps) Tomaž Jančar, je investitor Elektro Primorska 16. februarja na Zavod RS za varstvo narave poslal obvestilo o začetku gradnje, v katerem napoveduje, da bo gradnja VE Volovja reber stekla ta teden. Začela naj bi se na območju RTP Ilirska Bistrica, kamor je načrtovana priključitev visokonapetostnega daljnovoda, ki naj bi odvajal proizvedeno elektriko iz vetrne elektrarne.

Gradbeno dovoljenje

Za gradnjo vetrne elektrarne z 29 vetrnicami in pripadajočega visokonapetostnega daljnovoda je bilo dovoljenje Elektru Primorska izdano 19. februarja pred petimi leti. Če investitor ne bi začel graditi, bi mu dovoljenje prenehalo veljati konec tega meseca.

Kot zatrjujejo v Doppsu, investitor tega ne sme storiti, saj nima zahtevanega okoljevarstvenega soglasja. »Okoljevarstveno soglasje je bilo sicer izdano že daljnega 26. junija 2006, vendar je bilo nezakonito in je bilo s sodbo upravnega sodišča iz marca 2011 pravnomočno razveljavljeno,« pojasnjuje Jančar in dodaja, da bodo napovedani začetek gradnje prijavili pristojnim inšpektorjem.

»Ker bi bil napovedani začetek gradnje VE Volovja reber nezakonit na katerem koli delu projektnega območja, bo Dopps danes nameravano črno gradnjo prijavil pristojnim gradbenim in okoljskim inšpekcijskim službam.«

Zavajanje

V obvestilu o začetku gradnje VE Volovja reber, ki ga je Elektro Primorska poslal na Zavod RS za varstvo narave, so zapisali, da bodo na lokaciji RTP Ilirska Bistrica (Razdelilna transformatorska postaja), kjer je predviden začetek trase visokonapetostnega daljnovoda na VE Volovja reber, začeli graditi 21. februarja. Nekateri mediji so poročali, da naj bi zemeljska dela na začetku načrtovanega daljnovoda pri Ilirski Bistrici že stekla.

Naravovarstveniki so si čez vikend ogledali domnevno gradbišče Elektra Primorska (EP), pri čemer pa sumijo, da gre za pretvezo, za zavajanje, saj je za zdaj videti, da gre za delovišče Elesa, in ne EP. Sumijo, da želi investitor tako ohraniti v veljavi gradbeno dovoljenje, ki bi mu sicer poteklo v tem mesecu.

Do zdaj zapravili pet milijonov?

Elektro Primorska se že več kot desetletje trudi investirati v vetrne elektrarne, a do zdaj brez uspeha. Leta 1999 so opravljali meritve na devetih primorskih planotah, kjer naj bi bilo dovolj vetra za poganjanje orjaških elis vetrnic. Po bolj ali manj strokovni presoji so seznam skrčili na pet primernih lokacij, in sicer Golič, Volovjo reber, Nanos, Kokoš in Vremščico. Najprej so se ogreli za Golič, kjer jim je več kot stal ob strani takratni okoljski minister Janez Kopač, ki je pozneje med drugim Volovjo reber v zadnjem trenutku izrezal iz varovanih območij Natura 2000.

Golič je prelepa kraška planota v Čičariji z izjemnimi kraškimi travniki in neverjetno pisanim živalskim in rastlinskim svetom. Takrat so naravovarstvniki, predvsem ptičarji, prvič pokazali zobe in EP je hitro odnehal. Razlog je bil verjetno v tem, da občina Koper ni bila preveč kooperativna. Čez noč so si premislili in izbrali Volovjo reber, planoto v občini Ilirska Bistrica, kjer pa so dobili zaveznika v nekdanjem županu Antonu Šenkincu, ki je v projektu videl korist za občino. Pravna vojna med ptičarji in Elektrom Primorska traja že nekaj let. Kljub temu da sta bili politika in agencija za okolje vseskozi na strani investitorja, se ptičarji niso dali in uspelo jim je preprečiti gradnjo vetrnic na eni lepših planot v Sloveniji, kjer se med drugim potikajo vse naše velike zveri.

Širijo se govorice, da je Elektro Primorska do zdaj za projekt VE Volovja reber zapravil že 5,000.000 evrov, pa še niso zasadili lopate. Ptičarji so že pred leti predlagali, da bi skupaj našli primerno lokacijo, kar so na EP naduto zavrnili. »Danes bi vetrnice že stale in EP bi že delal denar,« so dogajanje pokomentirali v Doppsu. Zdi se, da za tem nekaj tiči. Kaj?

Deli s prijatelji