SLABA NOVICA

Elektrika se bo podražila

Objavljeno 18. maj 2015 16.10 | Posodobljeno 18. maj 2015 16.10 | Piše: D. P.

Po izračunih se bo prispevek gospodinjstev za obnovljive vire povečal za 27 odstotkov (s 4,12 na 5,23 brez davka). Povprečni račun (53 evrov) bi bil tako višji za 2,5 odstotka.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Slovenija bo očitno kmalu taka kot Nemčija. Vsaj na področju elektrike. Draži se elektrika, ki jo uporabljajo gospodinjstva, cenejša pa bo energija za industrijsko uporabo, poroča Delo.

Zapolniti vrzel

To se bo zgodilo na osnovi nove vladne uredbe, ki naj bi bila sprejeta v prihodnjih dneh. Ta dokument bo omogočal, da bo energijsko intenzivna industrija na leto plačala deset milijonov manj, gospodinjstva in druga podjetja pa 30 milijonov več. S tem se bo zapolnila vrzel za podporno shemo. To bodo zapolnila prav gospodinjstva. Ta so že lani v to shemo prispevala 40 odstotkov vsega denarja, največji odjemalci pa so prispevali le desetino sredstev podporne sheme.

Za 2,5 odstotka višji račun

Ministrstvo za infrastrukturo predlaga za slovenska podjetja 70-odstotno razbremenitev. Po izračunih se bo prispevek gospodinjstev za obnovljive vire povečal za 27 odstotkov (s 4,12 na 5,23 brez davka). Povprečni račun (53 evrov) bi bil tako višji za 2,5 odstotka.

Deli s prijatelji