ŽALOSTNA OBLETNICA

Elektrika je pred enim letom ubila heroja Nejca

Objavljeno 07. februar 2015 15.14 | Posodobljeno 07. februar 2015 15.14 | Piše: Aleš Andlovič

Koncert ob prvi obletnici smrti 20-letnega Mesariča, ki je preminil pri odpravljanju posledic žleda na Pohorju.

Idejni vodja je bil Nejčev prijatelj Tadej. Foto: S.N.

PTUJ – »Nejc! Junak! Legenda!« To je predsinoči na prvo obletnico tragične smrti komaj 20-letnega Ptujčana Nejca Mesariča odmevalo po športni dvorani osnovne šole Ljudski vrt v najstarejšem slovenskem mestu. Tudi 365 dni po tragediji na Pohorju, ki je pretresla takrat v (ž)led ujeto Slovenijo, spomin na nanj ni splahnel. »Resda te ni več med nami, a živiš naprej v naših srcih,« je dejala njegova osebna prijateljica in obetavna pevka Nina Sluga. A oder je bil domala premajhen za vse, ki so želeli prisostvovati na koncertu v spomin na Nejca. Vseslovenskega junaka z veliko začetnico, ki bo v spominu vseh ostal kot veseljak in tudi velik ljubitelj športa in glasbe.

Ideja o dobrodelnem koncertu v spomin na Nejčevo smrt se je porodila njegovemu dobremu prijatelju Tadeju. »Bil je idejni vodja, bil je organizator in za skoraj vse je poskrbel sam,« je velike napore pohvalil Matjaž Mesarič, oče pokojnega Nejca. Da je bil predvčerajšnjim poseben dan za družino Mesarič, ni treba posebej poudarjati. Natančno pred enim letom so v poznih večernih urah izvedeli, da so ostali brez sina. Komaj dvajset let je imel strasten in nadvse uspešen športni ribič, ki pa je življenje izgubil, ker je želel pomagati drugim.

Predsinočnji koncert je bil poln emocij. Ko so v uvodnih minutah predvajali kratek film z izseki iz (pre)kratkega življenja Nejca Mesariča, v dvorani domala ni bilo sočustvujočega človeka, ki se mu ne bi utrgala solza. Slike mladega Nejca od njegovih prvih korakov do največjih uspehov v športu so bile tako za družino kot tudi za njegove prijatelje znance ali samo obstranske opazovalce preveč nabite s spomini, da bi kdor koli lahko ostal ravnodušen. Ne predsednik države Borut Pahor, ne nekdanja prva dama vlade Alenka Bratušek, ne direktor podjetja Elektro Maribor Boris Sovič, ki so z obiskom spominskega koncerta izkazali globok poklon Nejcu in tudi njegovi družini.

Verjetno bi se na koncertu zbralo še več ljudi in še več izvajalcev, če bi jim bilo vreme bolj naklonjeno. »Lagal bi, če bi rekel, da nam celotno dogajanje na prvo obletnico njegove smrti ni zlezlo pod kožo. Še vedno ni dneva, ko se ne spomnimo na našega Nejca. Kako tudi, ko pa njegova slika še vedno stoji v dnevni sobi. In bo tam tudi ostala,« je po koncertu razlagal Matjaž Mesarič. Nato pa nadaljeval: »Seveda smo bili takoj po tragediji v šoku. Nejc je moral umreti nič kriv nič dolžan zaradi nespametnega delovanja drugih. Toda jeza na tiste, ki bi jih moral preganjati občutek krivde, je splahnela. Morda tudi zaradi zelo dobrega sodelovanja z Elektro Maribor in tamkajšnji direktorjem Borisom Sovičem, s katerim smo v rednem stiku.«

Na pobudo družine Mesarič so na Pohorju postavili tudi dvoje znamenj v spomin na tragično nesrečo. »Prvi spominski kamen stoji ob glavni cesti, drugi na neposrednem mestu nesreče,« je sklenil Matjaž Mesarič. Spomin na 5. februar 2014 tako njemu kot tudi ženi Lidiji in bratu Aleksu odpira stare rane. Vedno znova podoživljajo tisto, kar se je tragičnega popoldneva dogajalo v zaselku Rep, nedaleč od Tinja nad Slovensko Bistrico. Daljnovod, od katerega je odvisna preskrba z elektriko Tinja in okoliških zaselkov, je bil dodobra posut s padlimi drevesi in vejami, ki so padli pod težo ledu.

Na tleh sta ležala dva električna vodnika, tretji je visel kakšnega pol metra nad tlemi. V njem ni bilo električnega toka, saj so se vsi prisotni dotikali kabla. Vsega nekaj sekund zatem, ko ga je v roke prijel Nejc, da bi ga dvignil čez podrto vejo, pa je po kablu stekla elektrika. Možnosti, da bi lahko preživel, so bile zelo majhne. Ne glede na njegove ožganine udara elektrike ni zdržalo njegovo srce, ki se je ustavilo in se tudi na vse poskuse oživljanja z defibrilatorjem ni odzivalo.

Danes pohod za heroja Nejca

Nejc je bil in bo ostal zares nekaj posebnega. V zadnjem letu je postal mladenič, ki pooseblja junaška dejanja v civilni družbi. Zato bo Elektro Maribor v okviru svoje pohodniške sekcije športnega društva danes organiziral spominski pohod. Ta naj bi po besedah Borisa Soviča postal tradicionalen. Udeleženci se lahko priključijo daljšemu pohodu ob 8. uri pri Lovski koči v Slovenski Bistrici. Pohodniki krajšega pohoda bodo krenili ob 10. uri izpred gostišča Brbre v Zgornji Ložnici. Pot bo udeležence vodila po delu južne slovenske transverzale iz Slovenske Bistrice v smeri proti Trem Kraljem. Končni cilj poti je spominsko obeležje v Repu, kjer bo predvidoma okrog 11. ure spregovoril tudi minister za obrambo Janko Veber.

Deli s prijatelji