NEPREKLICNO

Elan 
Prevcu 
ne bo več 
delal
 smuči!

Objavljeno 20. april 2016 09.07 | Posodobljeno 20. april 2016 09.06 | Piše: Boštjan Fon

Kljub sanjski sezoni v svetovnem pokalu Elan ukinja proizvodnjo skakalnih smuči.

Elanke so bile vso sezono v soju svetovnih žarometov. Foto: Boštjan Fon

BEGUNJE NA GORENJSKEM – Imajo dva najboljša delavca na svetu na izpostavljenih delovnih mestih, pa jima sredi priprav na nove zmage v trenutku odrečejo ponudbo njunega glavnega delovnega orodja? Begunjsko podjetje Elan je letos v smučarskih skokih vladalo na nebu s takšno premočjo, da jim tekmeci niso več zavidali ali jih črtili, temveč so jim spoštljivo snemali kape z glav. Slovenski orel Peter Prevc in leteča Japonka Sara Takanaši, oba zmagovalca svetovnega pokala, Prevc pa je zmagal še na prestižni turneji štirih skalnic in osvojil naslov svetovnega prvaka v poletih – oba sta ostala brez smuči. 
Novica je neuradno pricurljala do nas v kratki obliki, ki je povedala: v Begunjah, v Elanu, ukinjajo program izdelave skakalnih smuči. Seveda smo odvrnili, da je 1. april že zdavnaj mimo. Toda naši viri so nam povedali, da je to čista resnica. Da bo Prevc prihodnje leto brez smuči, ki so del narodove identitete. Da, elanke niso čisto navadne dilce, ki gredo čez šance. Elanke so slovenski ponos!

Najprej smo iskali potrditev na krovni smučarski organizaciji, kjer nam je predstavnik za odnose z javnostmi Tomi Trbovc potrdil črne slutnje: »Smučarska zveza je bila neuradno obveščena, da je podjetje Elan, d. d., prenehalo izdelovati skakalne smuči. Konec tega tedna se bomo sestali s predstavniki podjetja in dobili konkretne informacije.« Povprašali smo ga še o tem, na katerih smučeh bosta prihodnje leto nastopala Prevc in del naše vrhunske leteče eskadrilje, ki uporablja slovenske smuči, pa je Trbovc odgovoril, da ne more povedati nič konkretnega, dokler ne bo sestanka v Elanu.

Zapirajo tudi servis?!

Na recepciji podjetja Elan v Begunjah smo včeraj dopoldne poskušali navezati stik z vodilnimi, pa so nam pojasnili, da zaradi poslovnih obveznosti in odsotnosti ne moremo govoriti z nikomer. Nismo se pustili, uradno smo jim zastavili preprosto vprašanje, ali Elan res ukinja proizvodnjo skakalnih smuči in kaj je razlog. Pogledovali smo od vratarnice na predel tekmovalnega servisa, kjer so bili po navadi parkirani servisni avtomobili, a je bilo vse prazno. Prav v povezavi s serviserji ima Elan še dodatno vrednost na področju smučarskih skokov, saj sta vodja tekmovalne službe Toni Justin in serviser Aljoša Branc izjemno izkušena mačka svetovnega pokala. 
Elan se z ukinitvijo proizvodnje programa skakalnih smuči zagotovo odreka tudi bogatim izkušnjam in neprecenljivemu znanju omenjenih in še strokovnjakov razvojnega oddelka. V tem trenutku bi se moral najti interes na smučarski zvezi, da po zgledu nekaterih drugih reprezentanc vsaj Prevčevega serviserja Branca vključijo v pripravo reprezentančnih smuči. Tako imajo urejeno pri Nemcih, Poljakih, Čehih, Fincih ter prvih konkurentih Norvežanih. 
Reprezentančni serviserji pripravljajo smuči različnih proizvajalcev za vse člane moštva.

Presenečeni tudi Norvežani

Govorili smo s članom vodstva norveške reprezentance Arnejem Åbråtnom. Bil je začuden: »Ne morem verjeti. To je zares slaba novica! Prav za prihodnjo sezono smo imeli pripravljenih sedem naših A- in B-reprezentantov, da bi začeli uporabljati smuči Elan, tako kot jih je naš nekdanji prvi zvezdnik Johan Remen Evensen.« Slišali smo, da sta se za prestop na elanke pripravljala dva člana izbranega moštva Japonske in celo dva iz nemške reprezentance. 
Toda pri Elanu ne gre le za ukinitev programa tekmovalnih smuči, novi lastniki so sklenili ukiniti celoten program, tudi otroški, za male skalne nadobudneže, ki si želijo postati Prevci. Ali Kranjci ali Tepeši.

»Prepričan sem, da je bila lastnikom predstavljena napačna cenovna konstrukcija izdelave skakalnih smuči, nanjo so zagotovo obesili še kakšne druge, s skakalnimi smučmi popolnoma nepovezane stroške,« nam je povedal naš zanesljivi vir iz Elana. Nikomur pa ni jasno, zakaj v te kalkulacije ruski lastniki Elana niso vračunali neprecenljivega marketinškega prispevka, ki ga je s smučarskimi skoki imel Elan. Že v prejšnjih sezonah, posebno pa v letošnji, je bil po zaslugi naših in tujih skakalcev spet prepoznavna znamka po vsem svetu. Ni bilo koristi le na področju smučarskih skokov, temveč povsod, pri vseh poslih, kjer je prisotna begunjska tovarna Elan. A ruski lastniki sklada VR Capital, ki ima poslovalnice v Moskvi, Londonu, New Yorku in Dubaju, so se odločili, kot so se. Nepreklicno.

Iščejo prevzemnika skakalnega programa

Kot pojasnjujejo v begunjski tovarni, so zaradi novih strateških usmeritev razvoja znamke v upravnem odboru sprejeli odločitev, da Elan preneha sponzorirati program skakalnih smuči, ter dodajajo, da je bil marketinški, in ne prodajni: »V strukturi izdatkov za marketing je tvoril pomemben delež. Sredstva iz skakalnega programa bomo tako preusmerili v aktivnosti za krepitev znamke na ključnih trgih, kjer sponzorstvo skakalnega športa doslej ni prineslo želenih učinkov (ZDA, Kanada, Francija), ter v preoblikovanje trženjskih aktivnosti v smeri digitalnega marketinga. Ta je v izrazitem trendu prav pri sodobnem trženju športne opreme.« Želijo poiskati prevzemnika programa skakalnih smuči, ki bi lahko na podlagi dolgoletnih izkušenj in nabranega znanja uspešno nadaljeval proizvodnjo: »Pogovori v tej smeri še potekajo. V Elanu se bomo potrudili in pomagali pri vzpostavitvi programa z namenom nadaljevanja proizvodnje vrhunskih skakalnih smuči – tako za mlade nadobudne skakalce kot tudi za vrhunske športnike,« še pojasnjujejo v družbi.

 

Poslovne težave

Januarja letos je Splošno sodišče v Luksemburgu zavrnilo tožbo Slovenije, s katero je naša država izpodbijala odločbo Evropske komisije, po kateri je moral Elan vrniti 10 milijonov evrov nedovoljene državne pomoči. Naša država je tožbo skupaj s predlogom o začasni odredbi za zadržanje sklepa komisije vložila jeseni 2012. Začelo se je nekoliko prej, ko je nemški proizvajalec smuči Marker Völkel International na Evropsko komisijo podal pritožbo zaradi dokapitalizacije Elana v letih 2007 in 2008. Po postopku je komisija ugotovila, da prva dokapitalizacija begunjske družbe iz leta 2007 ne pomeni državne pomoči, ker je bila izvedena po načelu zasebnega vlagatelja, druga dokapitalizacija iz leta 2008 pa ni sledila temu načelu in hkrati ni skladna s pravili za reševanje in prestrukturiranje. Tako so vrhovi Evropske unije Elanu odredili, da mora sredstva skupaj z obrestmi od dneva dokapitalizacije vrniti. Glavna upnica Elana, slaba banka DUTB, je septembra lani prodala svojo 14-milijonsko terjatev finančni korporaciji Bank of America Merrill Lynch, s tem pa odprla pot za poznejšo prodajo Elana ruski investicijski skupini VR Capital, ki naj bi ostala lastnik Elana najmanj pet let. Že septembra 2015 so ruski lastniki sklada državnim lastnikom, ki so leta 2008 dokapitalizirali Elan, vrnili 12 milijonov evrov. 

 

Deli s prijatelji