IZČRPAVANJE ELANA

Elan je političnim botrom šenkaval celo jahte

Objavljeno 12. februar 2015 13.20 | Posodobljeno 12. februar 2015 13.21 | Piše: Mo. S.

Pavel Koder v zaporu razkriva, kako so veljaki izčrpavali begunjski Elan.

Pavel Koder Foto: Voranc Vogel/Delo

LJUBLJANA – V teh dneh v javnosti odmeva zloglasna avdio kaseta, ki jo je stečajni upravitelj Gregor Bele našel v sefu pokojnega Danila Slivnikaimage. Na kaseti je intervju s Pavlom Kodrom, nekdanjim prvim finančnikom begunjskega Elana. V neobjavljenih delih intervjuja je Koder med drugim razkril, kako je denar iz Elana puhtel in kako so določeni veljaki iz Elana dobivali ne le smuči, temveč tudi druga darila.

Koder, ki na Dobu preživlja zaporno kazen, je zdaj v intervjuju za Demokracijo povedal, da je za Elan živel in se zelo trudil, da bi družba uspevala. In tako je tudi bilo vse do leta do 1987, ko je prišlo do hiperinflacije in rasti obrestne mere. Nato je šlo le še navzdol.

Odpirali v tujini, da bi se veljaki napajali?

Elan je moral po besedah Kodra podjetja v Avstriji in drugje v tujini ustanavljati pod pritiskom slovenske politike, češ da naj bi tako pomagali zamejskim Slovencem. »Bistveno pa je bilo, da so se iz tega napajali politični arbitri takratnega političnega sistema Slovenije pa tudi Jugoslavije,« je dodal. Napajanje je potekalo na tujih tleh, ni pa šlo le za denar, ampak naj bi veljaki dobivali tudi druga darila. »Poleg gotovine so vsi ti priskledniki, ki so pod plaščem politike hodili k nam, prejemali tudi smuči, smučarsko opremo v celoti, kot so čevlji, palice, rokavice in bunde, pa tudi raztegljive lestve na primer. Prejeli so tudi tri velike Elanove jahte,« pravi Koder.

»Kot sem že leta 1993 dejal, je samo gospod Milan Kučan v letih od 1986 do 1989 dobil od Elana za več kot 400 tisoč nemških mark daril,« je Koder nadaljeval v intervjuju za Demokracijo. Dodal je, da mu je čez leta Peter Mayer, ki naj bi bil zadolžen za vse te prenose, dejal, kako se Milan zelo boji, da bo Koder vse to povedal. S Kučanom se v času Elana osebno ni nikoli srečal, je pa po letu 1993, ko je nečedne posle razkril javnosti, čutil močan pritisk. Peter Mayer je bil v tistih časih sicer uslužbenec Ljubljanske banke, kasneje pa dunajske Adria bank.

Koder je zaprt, ker naj bi ogoljufal nekdanjega finančnega direktorja Čakovačke banke. Star je 81 let in je zelo bolan ter tako slaboten, da si na mizo ne more prinesti niti hrane, je še povedal.

Deli s prijatelji