OBREMENITEV PRORAČUNA

Eksposlancem na mesec kar 3200 evrov nadomestila

Objavljeno 20. oktober 2014 14.59 | Posodobljeno 20. oktober 2014 15.06 | Piše: STA, Ma. F.

Sodeč po izpisu poslanskih plač za september, povprečna višina nadomestila znaša 3200 evrov bruto.

LJUBLJANA – Med nekdanjimi ministri vlade Alenke Bratušek so štirje obdržali ministrske funkcije, pet si jih je poiskalo nove službe ali se vrnilo v stare, trije pa si zaposlitve še niso našli in prejemajo nadomestilo plače. Tega še vedno prejema tudi 30 nekdanjih poslancev. Nadomestila državni proračun trenutno na mesec obremenijo za 100.000 evrov.

Štirje ministri v vladi Alenke Bratušek so tudi v vladi Mira Cerarja obdržali funkcije: Karl Erjavec je še naprej zunanji minister, Dejan Židan minister za kmetijstvo, Anja Kopač Mrak ministrica za delo, Gorazd Žmavc pa minister za Slovence po svetu.

Nekdanji notranji minister Gregor Virant nadaljuje delo predavatelja na fakulteti za upravo, pravosodni minister Senko Pličanič na pravni fakulteti, šolski minister Jernej Pikalo pa na fakulteti za družbene vede. Nekdanji minister za kulturo Uroš Grilc pa se je vrnil na Mestno občino Ljubljana kot vodja urada za mladino.

Čufer z decembrom nazaj v NLB

Novo službo je našel nekdanji gospodarski minister Metod Dragonja, ki je postal državni sekretar v kabinetu premierja Mira Cerarja, pred tem pa je pet dni prejemal nadomestilo plače.

Še vedno pa nadomestilo plače prejema nekdanji minister za finance Uroš Čufer, ki ga bo obdržal do konca novembra, z decembrom pa se bo vrnil v Novo Ljubljansko banko. Nove zaposlitve pa še nista našla nekdanji obrambni minister Roman Jakič in minister za infrastrukturo Samo Omerzel, ko bosta nadomestilo prejemala najdlje do marca prihodnje leto.

Pravico do nadomestila plače še vedno uveljavlja tudi 30 nekdanjih poslank in poslancev. Med njimi je osem nekdanjih poslancev PS (Alenka Bikar, Renata Brunskole, Branko Ficko, Jožef Kavtičnik, Tina Komel, Aleksandra Osterman, Barbara Žgajner in Melita Župevc) in šest nekdanjih poslancev SDS (Zvonko Černač, Ivan Grill, Robert Hrovat, Alenka Jeraj, Dragutin Mate in Janja Napast).

Iz nekdanje sestave poslanske skupine ZaAB nadomestilo uveljavljajo Maja Dimitrovski, Darko Jazbec, Aljoša Jerič in Alenka Pavlič, iz SLS pa štirje nekdanji poslanci, in sicer Jasmina Opec, Mihael Prevc, Franc Pukšič in Janez Ribič.

Nadomestilo uveljavljata tudi dva nekdanja poslanca SD Samo Bevk in Matevž Frangež ter trije nekdanji poslanci DL (Rihard Braniselj, Marko Pavlišič in Kristina Valenčič). Prav tako nadomestilo še vedno prejemajo trije nekdanji nepovezani poslanci: Borut Ambrožič, Brane Golubović in Ivan Vogrin.

Povprečno nadomestilo znaša 3200 evrov bruto

Mesec dni, do konca avgusta, so poleg omenjenih nadomestilo prejemali še poslanec SD Branko Smodiš ter nepovezana poslanca Dragan Bosnić in Ivan Simčič. Nekdanji poslanec SDS Andrej Vizjak pa je nadomestilo uveljavljal do sredine septembra.

Sodeč po izpisu poslanskih plač za september, povprečna višina nadomestila znaša 3200 evrov bruto, kar pomeni, da bo za nadomestila poslanskih plač iz proračuna na mesec namenjenih okrog 100.000 evrov.

Deli s prijatelji