MINISTROVANJE

Eks minister Turk je drugim rezal stroške, sam se državnega denarja ne brani

Objavljeno 14. avgust 2013 11.20 | Posodobljeno 14. avgust 2013 10.20 | Piše: S. J.

Minister za izobraževanje v Janševi vladi je avgusta prejel 4172 evrov bruto nadomestila, v politiko pa se poleg njega po razpadu prejšnje vlade nista vrnila še Šušteršič in Žerjav.

Žiga Turk s proslavo ni bil zadovoljen.

LJUBLJANA – Trije od 13 ministrov prejšnje vlade so se odločili, da se s politiko ne bodo ukvarjali. Eden od teh je nekdanji finančni minister Janez Šušteršič. Ta se je potem, ko se mu je iztekla svetovalna pogodba s srbsko vlado, zaposlil v podjetju Re-forma, ki ga imata z ženo, obeta pa se mu tudi mesto predavatelja na celjski Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije. Politiko je na klin obesil tudi nekdanji predsednik SLS Radovan Žerjav. Za tak korak se je sicer odločil že pred marčevskim volilnim kongresom SLS, februarja pa je tudi prenehal opravljati funkcijo ministra. Zdaj dela v avstrijskem podjetju, ki proizvaja procesno opremo.

Vitka država da, ampak ne za vsako ceno

Superminister Žiga Turk, eden večjih zagovornikov vitke države, pa še vedno prejema 4172 evrov bruto nadomestila, kar je 80 odstotkov njegove ministrske plače. Za tak korak se je svojčas najbogatejši med ministri odločil, ker mu fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, na kateri je bil nekoč zaposlen, ni zagotovila vrnitve na prejšnje delovno mesto. Je pa zaradi tega postal tarča številnih kritik, saj nas bo stal, če bo nadomestilo prejemal pol leta, kar 24.000 evrov.

Nazaj v poslanske klopi

Aleš Hojs, bivši obrambni minister, je postal podpredsednik NSi in našel službo v državni investicijski družbi DRI, preostali člani Janševe ekipe so se vrnili v poslanske klopi, Janez Janša pa se posveča pisanju knjig in vodenju SDS.

Tudi Pahorjevi izbranci se s politiko ne pečajo več

Politike pa se ne izogibajo zgolj nekateri ministri prejšnje vlade, ampak so se za umik s političnega parketa odločili tudi mnogi ministri preteklih vlad. Gregor Golobič, nekdanji minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v Pahorjevi vladi in predsednik Zaresa, o svoji trenutni zaposlitvi nerad govori, leta 2011 pa se je umaknil iz politike. Podobno je storila tudi nekdanja notranja ministrica in predsednica LDS Katarina Kresal, s politiko se ne ukvarja več, skupaj z ministrskim kolegom Alešem Zalarjem pa je ustanovila Evropski center za reševanje sporov.

Jelinčič nad Bruselj

Vrnitev v politiko pa načrtuje predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki je sicer uradno v pokoju. Tokrat ga mika Bruselj, saj za spomladi, kakor piše Delo, napoveduje kandidaturo za evropskega poslanca.

Deli s prijatelji