V PREMISLEK

Ekonomija 2015

Objavljeno 05. januar 2015 14.15 | Posodobljeno 05. januar 2015 14.15 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: ekonomija

Novo leto prinaša višje dajatve in še več birokracije.

Ni prav veliko dejavnikov, ki bi kazali, da bo leto 2015 za gospodarstvo kaj boljše, kot je bilo minulo leto. Dajatve bodo še višje kot v minulem letu. Vlada je z novim letom z višjo okoljsko takso dodatno obremenila energente, kar bodo na koncu plačali vsi uporabniki bencina, nafte, plina in elektrike. Drobnoprodajna cena bencina se bo na primer kmalu zvišala za 0,8 centa za liter, cena dizelskega goriva pa za 0,9 centa. Na prvi pogled se zdi zanemarljivo, toda izračun hitro pokaže, da bo povprečen voznik državi zaradi tega v novem letu plačal okrog 10 evrov dajatev več kot lani.

Prvega januarja so se povišale tudi dajatve na zavarovalne provizije, precej bolj pa bo obdavčeno tudi delo študentov. Novo leto prinaša še dodatno administrativno oviro pri trgovanju z nepremičninami. Tisti, ki boste želeli prodati hišo ali stanovanje, boste morali najprej plačati kakšnih 150 ali 200 evrov, da boste pridobili energetsko izkaznico za prodajani objekt. Ironija je, da pravzaprav nihče dobro ne ve, kakšne bodo sploh koristi od energetskih izkaznic. V minulem letu so se cene proizvodov in storitev sicer zniževale, razen tiste, ki so pod nadzorom države. Med podražitvami so tako na primer izstopale za kar četrtino višje cene kanalščine. Tudi ta primer lepo kaže, da državni sektor ne razume, da mora državno potrošnjo prilagoditi kriznim razmeram, ampak država raje z višjimi dajatvami dodatno obremeni davkoplačevalce. Novo leto prinaša tudi postopno uvedbo davčnih blagajn za male podjetnike in obrtnike, kar naj bi močno zmanjšalo sivo ekonomijo. Bodo pa različne interesne skupine zagotovo močno lobirale pri poslancih za izjeme. Več ko bo izjem, manj bo uvedba davčnih blagajn smiselna. Z novim letom država uvaja tudi vrednotnice za vse, ki želijo v obliki osebnega dopolnilnega dela tržiti različne storitve, kot so na primer gospodinjske storitve ali pa tudi kakšne prevajalske ali lektorske storitve. Na takšen način želi država pobrati še dodatne davke. Tudi ta zadeva je zastavljena precej nerodno in birokratsko, zato je težko verjeti, da bo uspešno delovala.

Novo leto torej prinaša gospodarstvu predvsem višje dajatve in še nekaj več birokracije. V letošnjem letu bo kar pet delovnih dni več kot predlani oziroma trije delovni dnevi več kot v minulem letu, saj večina praznikov pade na sobote in nedelje. Zaradi prevelike državne birokracije in različnih dajatev pa bo za veliko mladih iskanje zaposlitve v Sloveniji še vedno misija nemogoče.

Deli s prijatelji