TEST

Eko pralne kroglice ne onesnažujejo, a tudi perejo ne

Objavljeno 04. januar 2012 16.35 | Posodobljeno 04. januar 2012 16.35 | Piše: T. L.

Čudežne pralne kroglice ali običajni detergent?

Kroglice in oreščki ne perejo nič bolje od vode, ugotavljajo na ZPS.

LJUBLJANA – Želite živeti okolju prijazno ali pa imate težave s kožo in alergijami ter bi perilo prali z oreščki in pralnimi kroglicami? Premislite, kajti ugotovitve testa Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) kažejo, da kroglice in oreščki ne perejo nič bolje od vode. Še več: rezultati so v povprečju slabši od pranja s čisto vodo.

Kot ugotavljajo pri ZPS, lahko madeže do neke mere odstranimo že s pranjem v čisti vodi. Rezultati strokovnjakov niso presenetili, običajni potrošniki pa niti ne pomislijo, da se že z namakanjem v vodi in z nekaj drgnjenja (mencanja) s tkanin odstrani umazanija, ki je topna v vodi. 

Kroglice učinkovite s sestavinami, ki so tudi v pralnih praških

Rezultati pranja s kroglicami in oreščki so v povprečju celo slabši kot rezultati pranja s čisto vodo. Pravzaprav na testu ni bilo velikih razlik v učinkovitosti pranja s kroglicami in z vodo. Izjema je bila kroglica Ecozone (Ecoballs 150), ki resda bolje odstranjuje madeže, vendar vsebuje sestavine, ki jih za boljši učinek pranja dodajajo tudi pralnim praškom, zato boljša ocena za te kroglice ne preseneča in rezultat ni primerljiv s preostalimi kroglicami na testu.

Bele tkanine posivijo  

Pri pranju perila z dodanimi kroglicami/oreščki se je pokazala še težava glede umazanije, ki se med pranjem odstrani s tkanine, vendar se ne obdrži v kopeli, ki ne vsebuje pralnega praška, zato se ponovno usede na tkanino. Posledica je, da je po večkratnem pranju, predvsem tkanin bele barve, videti, kot da bi tkanina »posivela«. V pralnih sredstvih so namreč kemikalije, ki odstranjeno umazanijo zadržijo v vodi, česar pa kroglice in oreščki ne vsebujejo, ali pa vsaj ne dovolj.

Pralni prašek še vedno prva izbira

Z dodajanjem pralnega praška postajajo kroglice na videz učinkovitejše. Čim več je dodanega pralnega sredstva, boljši so rezultati pranja. Najboljše rezultate so izmerili pri pranju s pralnim praškom, ki za zdaj, kot kaže, nima prave konkurence. Glede na rezultate preizkusa pri ZPS uporabe kroglic ne morejo svetovati: njihov učinek je namreč brez dodatka praška skromen. Nič učinkovitejši pa niso niti pralni oreščki. In če ni učinka, je vsaka cena, ki jo plačamo za izdelek, previsoka, njihova proizvodnja pa neupravičena, opozarjajo v ZPS. 

Želite biti eko? Zmanjšajte količino uporabljenega praška

Vsem, ki zaradi odgovornega odnosa do okolja ali zaradi težav z alergijami in občutljivo kožo šele razmišljate o pranju s kroglicami ali oreščki, svetujejo, da pri pranju najprej zmanjšajo količino pralnega praška, saj že uporaba majhnih količin pralnega sredstva izboljša rezultate pranja.

Potrošnikom še svetujejo, da se bolj umazanih mest (npr. ovratnikov srajc in bluz) in madežev lotijo še pred začetkom pranja, še bolje pa je, če madeže odstranijo takoj, ko nastanejo. 

 

Deli s prijatelji