GRAJSKA POJEDINA

Eko dobrote v grajskih prostorih

Objavljeno 11. julij 2016 16.45 | Posodobljeno 11. julij 2016 16.45 | Piše: A. K.

Festival ekološke hrane in pohod po Kozjanskem parku.

Pod vodstvom biologa in fotografa Dušana Klenovška so pohodniki spoznavali pisani svet suhih travnikov. Foto: Barbara Ploštajner.

Letošnji Festival ekološke hrane, ki so ga v Kozjanskem parku organizirali že četrto leto zapored, je privabljal s stojnicami in zanimivimi predavatelji, ki so podajali različno znanje o ekološkem vrtnarjenju in semenih. Ker se je na festivalski dan obetalo deževno vreme, ga je organizator Kozjanski park z dvorišča Gradu Podsreda prestavil v notranje grajske prostore. Koncept je tako po besedah prirediteljev kot tudi obiskovalcev zadel v polno, saj je v sejemskem vrvežu oživela tudi notranjost gradu.

Na sejmu se je predstavilo okoli 30 razstavljavcev oziroma ponudnikov ekološke hrane iz vse Slovenije, ki si prizadevajo za sonaravno in ekološko pridelavo. Z roko v roki z ekološko tržnico je šla gostinska ponudba, najbolj zavzeti pa so lahko prisluhnili strokovnim in nadvse praktičnim predavanjem, ki so potekala v prostoru ob stojnicah.

O načelih ekološke rastlinske pridelave je predaval univ. dipl. ing. zoot. Mitja Zupančič iz KGZS-Zavod Celje, prof. ddr. Ana Vovk Korže je predstavila naravni vrt in različne tipe gred, o ekološkem reševanju problemov v domačem vrtu je delila izkušnje Fanči Perdih iz Amaranta, za konec pa je znana kuharica Emilija Pavlič, ki si s svojim delom in knjigami prizadeva zlasti za zdravo prehrano najmlajših, predstavila ekološko kuhanje in peko.

Sočasno s tržnico so organizatorji pripravili tradicionalni, že enajsti pohod po zavarovanem območju Kozjanskega parka, ki ga je vodil biolog in fotograf Dušan Klenovšek. Pohodniki so uživali ob spoznavanju suhih travnikov Vetrnika, ki zaradi sonaravnega kmetovanja kar kipijo od življenja, tako rastlinskega kot tudi živalskega. 

Deli s prijatelji