NADZOR

EK, ECB in MDS pozorno spremljajo vsako potezo vlade Alenke Bratušek

Objavljeno 03. julij 2013 18.29 | Posodobljeno 03. julij 2013 18.29 | Piše: STA, A. L.

Šircelj pravi, da njegovi funkciji, sam je namreč poslanec, opravlja pa tudi funkcijo predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank, nista izključujoči.

Andrej Šircelj je pojasnil, da je vlada v zakon o uravnoteženju javnih financ vključila dodatne ukrepe.

LJUBLJANA – Poslanec SDS Andrej Šircelj, ki opravlja tudi funkcijo predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), meni, da ni nobenega razloga, da bi se moral odpovedati kateri od teh funkcij. »Zame sicer velja zakon o poslancih, vendar pa v zakonu, ki ureja delovanje družbe, ni določeno, da bi se ti dve funkciji izključevali,« je dejal. Zakon o poslancih tem sicer prepoveduje članstvo v nadzornih odborih gospodarskih družb, vendar pa Šircelj pravi, da njegovi funkciji nista izključujoči.

»Gre za vprašanje cene in za vprašanje državne pomoči«

Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank namreč določa, da se za neizvršne direktorje upravnega odbora ne uporabljajo določbe zakona, ki ureja področje integritete in preprečevanje korupcije. Ta sicer določa, da poklicni funkcionar ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah. Ob robu današnje novinarske konference o predlaganem davku na nepremičnine je sicer spregovoril tudi o prvem prenosu terjatev na t. i. slabo banko, saj EU še vedno ni prižgala zelene luči za prenos. »Gre za vprašanje cene in za vprašanje državne pomoči,« je dejal.

Finančni strokovnjaki iz direktorata Evropske komisije za konkurenco namreč še opravljajo pregled terjatev, pri čemer posebno pozornost namenjajo temu, da pri tem ne bi prišlo do nedovoljene državne pomoči. »Mislim, da je treba določiti cene na novo, mislim pa tudi, da razlike niso velike,« je ocenil Šircelj. Po njegovem mnenju bo NLB morala pristati na »tržno ceno« terjatev, prenos prvih terjatev pa naj bi se zgodil v najkrajšem mogočem času.

Nadzor je

Na vprašanje, ali je slovenska vlada še suverena pri sprejemanju odločitev ali pa jo že nadzoruje »trojka«, je Šircelj dejal, da se morda marsikomu že tako zdi, saj je Slovenija pod zelo natančnim nadzorom. »Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad spremljajo vsako potezo vlade. Seveda pa zelo pozorno tudi gledajo tisto, česar ne bo storila, pa je obljubljala, da bo,« je dodal Šircelj.

Pogodba za prenos terjatev na slabo banko je sicer že pripravljena, ker pa vrednosti prenosa niso v skladu s pričakovanji Evropske komisije, še ni podpisana. Premierka Alenka Bratušek ocenjuje, da naj bi bila vrednost prvega t. i. pilotnega svežnja slabih terjatev iz NLB okoli 100 milijonov evrov.

Deli s prijatelji