ZASTRUPLJANJE PSOV

Eden mrtev, Tito pa strup preživel

Objavljeno 16. maj 2015 10.46 | Posodobljeno 15. maj 2015 20.14 | Piše: Drago Perko

V nekaj dneh so se v Sevnici in okolici s strupom za podgane zastrupili štirje psi.

Franci Leskovšek s svojim ljubljencem Foto: Drago Perko

SEVNICA – V Sevnici in okolici je konec pasje idile. Štirje kosmatinci so se zastrupili, eden je zaradi posledic celo poginil, tri so na Veterinarski postaji Sevnica rešili, pasjega alarma pa še ni konec. Menda je kriv strup, ki v večna lovišča spravlja glodavce. Ti so prišli v tem toplem maju na plan, kotijo svoj zarod in se borijo za preživetje. »Vse lastnike psov, še posebno tiste iz okolice Boštanja in Sevnice, obveščamo, da smo v zadnjem tednu na Veterinarski postaji Sevnica sprejeli več psov s sumom zastrupitve z rodenticidi (strup za glodavce). Vse lastnike psov opozarjamo, naj bodo pri sprehajanju svojih štirinožnih prijateljev na tem območju še posebno previdni, saj obstaja možnost, da je zastrupljenih vab še več,« so zapisali v apelu na veterini v Sevnici, kjer že vrsto let vestno skrbijo za take in drugačne štirinožce.

V zadnjih trenutkih

Za psa iz Zidanega Mosta pomoči ni bilo več, strup je zmagal, pasji organizem je klonil zaradi vseh naporov. Družina objokuje smrt svojega ljubljenčka, veterinarji so morali priznati poraz. Precej več sreče sta imela Sevničan Franci Leskovšek in njegov pasji prijatelj Tito, ki nas je včeraj v maniri pasjega bontona prisrčno pozdravil. »Zjutraj sva šla na sprehod ob Savi, pa saj greva vsako jutro, čez brv jo mahneva in do zbirnega centra,« začne Franci, Tito pa leži ob klopi in pozorno posluša. Pasja radovednost mu ni dala miru, njegov smrček je v travi na poti ob Savi opazil nekaj za pod zob. »Še preden sem mu rekel, naj ne poje, je že snedel košček,« Franci opiše usodno srečanje Titovega gobčka z nevarnim strupom. Pes je požrl svoje, Franci in Tito pa sta nič hudega sluteč nadaljevala sprehod. A po prihodu domov se je začela drama. Domačemu ljubljencu je postalo slabo, postal je omotičen, potem je bruhal. Iz gobčka mu je silila slina, pojavile so se bule pod smrčkom. Franci je preiskavo začel kar doma, ženo je pobaral, ali je Tito dobil kaj za pod zob. Njegova boljša polovica je to zanikala. Titovo bruhanje je spravil v vrečko, pobasal psa in ga odpeljal k veterinarju. Sprejel ju je Sandi Kovačič. Ni ovinkaril, Franciju in Titu je dal jasno vedeti, da lovijo zadnje minute, a sta v ordinacijo prišla pravočasno. Če bi šla pozneje od doma, bi Titu odbila zadnja ura. Ko je veterinar videl izbruhano snov, je vedel, da je pes zaužil strup za podgane. Kuža je dobil injekcijo, ki je hipoma delovala, a tisti dan mu ni bilo do hrane in obrokov. Bil je na pasji dieti, tudi nekaj oglja je zaužil, da bi si prečistil trebušček.

Včeraj, ko smo ga obiskali, je bil že vedre narave, zobe je brusil ob kost, vmes je pridno ubogal Francija, ki ga je toliko zdresiral, da je uglajen in poslušen. Na sprehod bosta Franci in Tito, nemški kratkodlaki oziroma weimarski ptičar, še šla, a poti ob Savi se po novem ogneta v velikem loku. Franci je realen in preudaren mož, v pokoju je že, njegova misel pa bistra in jasna. »Strupa se na tak način ne nastavlja,« odločno pristavi, a v isti sapi ne skriva jeze nad tistimi, ki malomarno puščajo pasje iztrebke tudi na poti ob Savi. »Zagotovo je koga zmotilo, ko je stopil na pasji drek. Zato je morda tudi iz tega razloga dodal kak košček več strupa ob pot. Škoda je le, ker trpijo psi, to ni prav, ne bi se smeli maščevati psom, ki niso krivi, ampak le nedolžne žrtve. Naj redarji kaznujejo malomarne lastnike,« še doda Franci in omeni zgledno ravnanje Občine Sevnica. Ta je namestila 28 točk, na katerih lahko pasji lastniki oddajo pasje iztrebke. Franci je primer zastrupitve prijavil tudi na sevniški policiji.

V dveh urah v smrt

»Vabe in strupe bi bilo treba nastavljati precej bolj racionalno in previdno … Zdaj pač ljudje to vržejo tja, kjer pričakujejo glodavce. Psi so radovedni, prebrskajo vse, potem pa z vsem v gobček,« je o sevniški pasji bivanjski problematiki spregovoril Peter Mlakar, živinozdravnik in direktor Veterine Sevnica. Potrdil je, da so obravnavali kosmate paciente, ki so segli po strupu za podgane in njihovo ožje sorodstvo. »Ko pes zaužije kaj takega, je nujno, da dobi strokovno pomoč v dveh urah. Sicer je lahko usodno ter prepozno. Ko dobimo takega psa, mu poskušamo izprati želodec. Nemudoma dobi tudi injekcijo s protistrupi,« Mlakar opisuje, kako rešuje pasji živelj.

Roman Perčič, vodja oddelka za okolje in prostor na Občini Sevnica, pa nas je spomnil še na odlok o občinskih cestah, javnih površinah in urejanju prometa v Občini Sevnica. V od aprila lani v uradnem listu zapisanem odloku je definirana kazen za tiste, ki malomarno puščajo pasje kakce v naravi, ob cestah in drugih javnih površinah. Dvesto evrov znaša kazen. Perčič doda, da bodo v prihodnje še okrepili nadzor nad lastniki psov.

Na Policijski upravi Novo mesto so potrdili, da preiskava o poginu psov poteka. »Do včeraj smo dobili eno prijavo, policisti zbirajo obvestila. V analizo smo poslali snov, ki naj bi povzročala zastrupitev,« je povedala Alenka Drenik s PU Novo mesto. »Do takrat pse na povodce, pa nagobčnikov ne pozabite,« svetujejo še na Veterinarski postaji Sevnica.

Deli s prijatelji