SOOČENJE

Eden ima starega 15 let, oba pa sta zakreditirana

Objavljeno 04. julij 2014 20.04 | Posodobljeno 04. julij 2014 20.03 | Piše: Mo. S.

Branko Grims (SDS) in Jani Möderndorfer (ZaAB) sta predstavila svoja programska izhodišča pred volitvami, nekaj pa sta povedala tudi o svojem premoženjskem stanju.

Möderndorfer in Grims.

LJUBLJANA – Predstavnika strank SDS Branko Grims in ZaAB Jani Möderndorfer sta na nacionalni televiziji soočila mnenja pred prihajajočimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami.

Kot je pojasnil Grims, je stranka SDS v dobro Slovenije po volitvah pripravljena sodelovati s komer koli. SDS ne izključuje dogovora, gre pa pri tem za programski dogovor, je poudaril. Dolgove na državni ravni bi zmanjšal tako, da bi racionaliziral birokratski aparat, to pa bi storil tako, da bi poenostavil nekatere postopke, veliko pa bi jih tudi odpravil. Meni, da se lahko pod udarom znajdejo vse javne službe, saj je treba pogledati, koga dejansko potrebujemo – tiste, ki delajo dobro, bi nagradil, tiste, ki slabo, pa odslovil.

»Način, ki ga je ubrala vlada, je začarani krog,« je dodal in pojasnil, da je treba privatizacijo izvajati na transparenten način in tako, da se stvari dobro tržijo, denar od tega pa je treba dati v proračun. Poudaril je še, da je treba privatizirati postopno, glede prodaje Mercatorja pa pravi, da ne ve, zakaj se je Alenka Bratušek odločila, da ga proda, saj da bi lahko zanj iztržili bistveno več. »Janez Janša je očitno dežurni krivec za vse celo takrat, ko ga sistem po krivici zapre,« pa je povedal o očitkih Bratuškove, da so Mercator prodali že leta 2005 – pod mizo.

Zatrdil je, da če bo koalicijo sestavljal SDS, zniževanja pokojnin ne bo. Meni, da bi se tudi za pokojnine odprlo veliko virov, če »se denar preusmeri iz tega nebrzdanega zapravljanja tranzicijskih levičarjev«. Znižal pa bi davke.


O premoženju

Na vprašanje o premoženjskem stanju je Grims pojasnil, da vozi 15 let star avto, ima »kakšno nepremičnino in kakšen kredit«. Poudarja, da je nekje v državnem povprečju in da je kar »dober predstavnik državljanov Slovenije«.

Möderndorfer je dejal, da je njegov avto star pet let, ob tem je še solastnik stanovanja, za katero plačuje kredit. »Sem povprečen Slovenec, nikoli nisem bil bogat,« je dodal.

V nasprotju z Grimsom je Möderndorfer povedal, da s stranko, ki ima pravnomočno obsojenega predsednika, zagotovo ne bi sodelovali. Na vprašanje, kako bi optimiziral javni sektor, je dejal, da rešitev vidi v poenostavljanju postopkov, po odhodu v pokoj nekaterih zaposlenih pa ne bi zaposlil novih ljudi.

Država bo po njegovem k novim delovnim mestom pomagala tako, da bo razdolžila podjetja in postala zanimiva za vlagatelje, poudaril pa je tudi, da bi znižali davčno stopnjo pri plačah. Kar zadeva pokojnine, meni, da je treba pripraviti program, da bodo ostale takšne, kot so, sicer pa je treba ustvarjati nova delovna mesta, da bo tako na voljo tudi več sredstev za pokojnine.

V zvezi s privatizacijo je dejal, da se je pri nekaterih podjetjih izkazalo, da ni treba, da je lastnik država, seveda pa to ne velja za vse. Pri tem je izpostavil Luko Koper in Krko, ki poslujeta dobro, meni pa, da je vsakemu, ki kakšno družbo kupi, v interesu, da se družba razvija, ne pa propada.

Deli s prijatelji