NA KOŽO

Eden in edini program

Objavljeno 09. februar 2017 23.35 | Posodobljeno 09. februar 2017 23.36 | Piše: Jaroslav Jankovič

Potem smo cote družinsko presortirali in vse skupaj oprali še enkrat.

Nekega dne lani sem dobil na elektronsko pošto ponudbo za pralno-sušilni stroj. Pritegnila me je čudno nizka cena, zato sem se malo razgledal, podjetje se je v zadnjih letih kar lepo usidralo v slovenskem prostoru, in smo kupili, meni neznano znamko. Vprašanja okoli tega, kaj se bolj izplača, ali pralni in sušilni ali oboje v enem, da ima programe … me ne zanimajo preveč, zato sem stroj priklopil in nanj pozabil.

Potem smo cote družinsko presortirali in vse skupaj oprali še enkrat.

Se je pa zgodilo, da sem oni dan ostal sam doma in sem moral zaradi prevelikega kupa perila zagnati pralni stroj. In ob pogledu na okrogli regulator z neskončno številkami, ki pomenijo pralne programe, zraven pa še kakih sedem gumbov z znakci, za katere bi moral na tečaj, kar malce onemel. Trik je bil tudi v tem, da sem moral za zagon istočasno pritisniti dva gumba hkrati, vzelo mi je pol ure … in tako naprej. Z nečim pa se lahko pohvalim, vedel sem namreč, da ima pralni stroj pravzaprav mnogo preveč programov. To mi je pred leti namignila gospa inženirka, ki se je spoznala na ekologijo gospodinjske tehnologije: »Že res da novejši pralni stroji morda porabijo manj vode, manj energije, a imajo vse več programov, kar tudi nekaj stane.« Starejše sosede so mi zatrdile, da se čas pranja ni nič kaj skrajšal, čeprav imamo na našem stroju tudi tako imenovani športni program. Ta naj bi bil namenjen športnikom, tekačem, plezalcem, kolesarjem in balinarjem, ki imajo oblečene posebne plastične majice, ki se hitro sušijo, a ne prenesejo visokih temperatur. Perejo torej na 40 °C. Zakaj ne bi torej v bazensko vroči vodi prali bombaža in vsega drugega. In sem med obleko curnil kozarec šampona, zaprl vrata in pritisnil program na štirideset. Opralo je super, prav nič se ni obarvalo, čeprav je bilo zmešano pisano z belim in športnim. Je opralo, ekološko pa ni bilo preveč, ker smo potem cote družinsko presortirali in vse skupaj oprali še enkrat.

Tehnologija je res lepa reč, ni nam treba več ročno žagati dreves, na živo klati živine, dvigovati težkih tramov in po cele dneve priganjati volov. Čoln ali avto lahko kupimo prek mobilnega telefona … na drugi strani pa stvar jemlje precej časa in včasih kar celega človeka. Bil sem na jadranju, kjer je fant pristajal s pomočjo računalnika, tablice in telefona, a pozabil na val gliserja, ki se je pripeljal zadaj, in treščili smo v sosednjo barko. Zame bi bil 40-stopinjski program na pralnem stroju kar dober. Če bi bil eden in edini, pa sploh super.

Deli s prijatelji