DOKAPITALIZACIJA

EBRD vstopa v NKBM?

Objavljeno 27. marec 2013 16.36 | Posodobljeno 27. marec 2013 16.36 | Piše: STA, S. U.

Po neuradnih informacijah naj bi v lastništvo banke vstopila Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

V drugi največji državni banki neuradnih informacij niso želeli komentirati.

MARIBOR – V NKBM so po lanskem pospešenem čiščenju kreditnega portfelja, s katerim želijo objektivno in realno prikazati svoje finančno stanje, že začeli dejavnosti za dokapitalizacijo, ki so jo v banki napovedali do konca junija. Po neuradnih informacijah naj bi v lastništvo banke vstopila Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

V pogovorih z več različnimi potencialnimi investitorji

V drugi največji državni banki neuradnih informacij, ki jih je pridobila STA in po katerih bi EBRD imel nekaj več kot petinski lastniški delež, niso želeli komentirati. Kot so sporočili, tega ne morejo ne potrditi ne zavrniti. Ob tem so v banki pojasnili, da so trenutno v pogovorih z več različnimi potencialnimi investitorji.

V NKBM sicer trenutno še vedno poteka tudi postopek izbora organizatorja dokapitalizacije, za katerega so pojasnili, da je v zaključni fazi in da naj bi se končal v naslednjih dneh. Takoj zatem bodo sledili drugi postopki, skladno z mednarodno strokovno prakso in akcijskim načrtom, ki med drugim predvideva predstavitve več različnim potencialnim investitorjem.

Banka bo z dodatnim kapitalom lahko izboljšala svoj položaj

Kot je že prejšnji teden po povečanju osnovnega kapitala banke za 100 milijonov državnih evrov na osnovi pogodbe o hibridnem posojilu povedal predsednik uprave NKBM Aleš Hauc, bo banka z dodatnim kapitalom lahko izboljšala svoj položaj na finančnih trgih, to pa bo dodana vrednost za njene stranke in delničarje.

»Krepitev kapitalske ustreznosti obravnavamo celovito, dolgoročno in strokovno. Ob pripravah na dokapitalizacijo se zato intenzivno ukvarjamo tudi z izboljšavami sistema upravljanja tveganj, s slabimi terjatvami in zagotavljanjem kakovostnih rešitev za naše stranke,« je ob tem pojasnil Hauc.

Deli s prijatelji