NADZOR

E-obveščanje o ocenah učencev odločitev staršev

Objavljeno 10. september 2013 23.55 | Posodobljeno 10. september 2013 23.57 | Piše: STA, Ma. F.

Obveščanje o prisotnosti otrok pri pouku in o doseženih ocenah z esemesi staršem ponuja vse več osnovnih in srednjih šol.

Učenec se je na sošolca spravil med glavnim odmorom.

LJUBLJANA – Informacijska pooblaščenka je v prvem tednu septembra prejela večje število prijav zoper osnovne in srednje šole zaradi ponujanja plačljivih storitev e-obveščanja o prisotnosti otroka v šoli in njegovem uspehu. Zato so v današnjem sporočilu za javnost opozorili, da je odločitev o tem, kako bodo prejemali te informacije, odvisna od staršev.

Kot so navedli v uradu informacijskega pooblaščenca, obveščanje o prisotnosti otrok pri pouku in o doseženih ocenah s sporočili SMS staršem ponuja vse več osnovnih in srednjih šol, pri tem pa ustvarjajo vtis, da gre za način obveščanja, ki ga starši morajo sprejeti.

Pooblaščenka poudarja, da morajo šole staršem vselej zagotavljati uresničevanje pravice do seznanitve z osebnimi podatki, ki se nanašajo na njihovega otroka. To praviloma zagotavljajo v osebnem kontaktu, torej na roditeljskih sestankih in govorilnih urah, večina pa omogoča tudi telefonski ali osebni stik z otrokovim razrednikom po individualnem dogovoru. Šola lahko ponudi tudi drugačne načine obveščanja staršev, svobodni odločitvi staršev pa je prepuščeno, ali se bodo zanje odločili ali ne.

Potreba po stalnem nadzoru

»Starši se lahko še vedno zadovoljite z obveščanjem na roditeljskih sestankih, govorilnih urah in seveda z informacijami od samega otroka. Če pa menite, da vaš otrok potrebuje stalen nadzor, oziroma novo ponujeno obliko obveščanja ocenjujete kot sebi bolj prijazno, potem se boste odločili zanjo in s tem tudi sprejeli tudi ceno, po kateri je ponujena,« je ob tem zapisala Nataša Pirc Musar.

Hkrati pojasnjuje, da je v opisanih primerih šola – če je delovala v skladu z zakonom – kot upravljavec osebnih podatkov izbranemu podjetju kot pogodbenemu upravljavcu s pogodbo prepustila obdelavo osebnih podatkov otrok za namene vzpostavitve elektronske redovalnice oziroma elektronskega dnevnika in elektronskega posredovanja teh podatkov staršem.

Pirc Musarjeva ob tem opozarja, da mora pogodba med šolo in podjetjem vsebovati tudi dogovor o ukrepih zavarovanja osebnih podatkov. Podjetje sme torej obdelovati osebne podatke le v imenu in za račun šole, odgovornost za zakonitost obdelave pa še vedno primarno ostaja na šoli kot upravljavcu osebnih podatkov.

Deli s prijatelji