SKREGANI

Džipi so sprli 
gorske reševalce

Objavljeno 14. december 2011 09.00 | Posodobljeno 14. december 2011 08.10 | Piše: Boštjan Fon

Končno zagotovljen denar za obnovo voznega parka.

LJUBLJANA – Na relaciji Primorska–Gorenjska je nastala gorska nevihta, ki grozi, da bo prerasla v orkan. Vzroka ne gre iskati v razmerah med skalovjem, temveč v odnosih med postajami gorske reševalne službe, matične zveze in različnih mnenjih o nabavi avtomobilov.

Najbolj obremenjeni so tolminski gorski reševalci

Trenutno poteka tretji ciklus nabave avtomobilov za gorske reševalce po osamosvojitvi Slovenije. »Konec novembra letos smo dobili obvestilo Uprave RS za zaščito in reševanje, da nam bodo nakazali sredstva za nakup novih vozil za potrebe gorskih reševalcev. Pred dvema letoma bi že morali speljati to investicijo, toda zaradi težav s financiranjem s strani države se je nakup zavlekel do konca tega leta,« je pojasnil predsednik GRZS Igor Potočnik. Ker je država s praznimi žepi mencala in le obljubljala, je na tolminskem koncu od lani potekala akcija zbiranja sredstev za nakup vozila za postajo GRS Tolmin, med drugim tudi z organizacijo humanitarnega koncerta in s podobnimi aktivnostmi. Gorski reševalci s tega konca so, po statistikah sodeč, najbolj obremenjeni, saj imajo letos največ reševalnih akcij od vseh slovenskih postaj GRS, tako pa je bilo tudi lani.

»Postaja GRS Tolmin ima dve vozili, obe sta nissana terrano; eden je letnik 2003, drugi osem let starejši. Tega smo leta 2003 sami odkupili, ko smo dobili drugo vozilo,« je povedal načelnik GRS Tolmin Žarko Trušnovec. Namesto da bi stari avto, torej letnik 1995, iz prvega ciklusa nabav prodali in denar od kupnine namenili za sofinanciranje avta letnik 2003 iz drugega ciklusa posodobitve voznega parka, so prvega obdržali in za ocenjeno vrednost prvega avta drugače zbrali sredstva za sofinanciranje nakupa vozila letnik 2003. »Pri nabavi vozila iz drugega ciklusa opremljanja postaj GRS z voznim parkom je morala vsaka postaja sofinancirati nakup,« je pojasnil Potočnik. Tokrat sofinanciranje ni potrebno.
 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Ali se s Tolminci, ki naj bi delovali mimo GRZS, zdaj grdo gledajo?

Deli s prijatelji