DOKONČNO

DZ sprejel tehnični zakon za vrnitev neustavno odvzetega dela pokojnin

Objavljeno 23. maj 2013 17.32 | Posodobljeno 23. maj 2013 17.32 | Piše: STA, A. L.

Petino zneska, ki ga je nekaterim skupinam upokojencev odvzel varčevalni zakon, bo vrnjenih junija letos, 80 odstotkov pa maja prihodnje leto.

LJUBLJANA – Državni zbor je danes s 55 glasovi za in z nobenim proti sprejel tehnični zakon za povrnitev neustavno odvzetega dela pokojnin, 26 poslancev pa se je glasovanja vzdržalo. V skladu z zakonom bo 20 odstotkov zneska, ki ga je nekaterim skupinam upokojencev odvzel varčevalni zakon, vrnjenih junija letos, 80 odstotkov pa maja prihodnje leto.

Obravnavani neenako

Zakon o uravnoteženju javnih financ je nekaterim skupinam upokojencem znižal pokojnine na neustaven in nesorazmeren način, je ob obravnavi predloga tehničnega zakona v državnem zboru v sredo dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Najbolj problematično pa je, da je upravičence do pokojnine pod posebnimi pogoji obravnaval na neenak način in sprožil številna ideološka razlikovanja, je poudarila.

Določbe 143. člena varčevalnega zakona, ki jih je ustavno sodišče marca letos spoznalo kot neustavne, so namreč znižale pokojnino približno 26 tisoč upokojencem, ki jim izplačilo pokojnine delno ali v celoti zagotavlja proračun. Med njimi so interniranci, španski borci in borci NOB.

Poračun tudi tistim, ki se niso pritožili

Tehnični zakon zdaj predvideva vrnitev stanja na čas pred uveljavitvijo omenjenega varčevalnega zakona. Odvzeti del pokojnin bodo na enak način vrnili vsem, torej tako tistim, ki so se na lansko znižanje pritožili, kot tistim, ki se niso. Neizplačani znesek bo vrnjen v celoti, a brez obresti in zaradi ekonomskega položaja države v dveh obrokih. Če so posamezni upokojenci na podlagi znižane pokojnine pridobili pravico do letnega dodatka, bo opravljen poračun za nazaj.

Poslanci so sprejeli še koalicijsko dopolnilo, ki predvideva tudi novo odmero dohodnine za vse, ki bodo dobili neizplačani del pokojnine.

Nekdo bo moral odgovarjati

V letošnjem letu bo treba za uresničevanje tehničnega zakona zagotoviti 5,7 milijona evrov, večino sredstev, torej 22,8 milijona evrov, pa v naslednjem letu. V Zvezi društev upokojencev Slovenije razmišljajo o pozivu k odgovornosti vsem, ki so sprejemali neustavni varčevalni zakon. Kot je dejala predsednica zveze Mateja Kožuh Novak, bo nekdo moral odgovarjati za to, da je bil neustavni zakon pripravljen in sprejet kljub ostrim opozorilom z vseh strani. Po njenih besedah so namreč tu sodelovali konkretni ljudje, ki so vztrajali pri takem zakonu.

Deli s prijatelji