PODPORA

DZ sprejel novelo zakona o bančništvu

Objavljeno 29. oktober 2013 18.16 | Posodobljeno 29. oktober 2013 18.16 | Piše: STA, A. L.

Z novelo zakona se bo uvedla možnost prenehanja ali konverzije kvalificiranih obveznosti banke kot izrednega ukrepa, ki ga lahko banki izreče Banka Slovenije.

Novela zakona o vladi zmanjšuje število ministrstev s 15 na 11.

LJUBLJANA – Državni zbor je danes z 49 glasovi za in desetimi glasovi proti sprejel novelo zakona o bančništvu, s katero se bo v okviru sanacije bank omogočilo prenehanje ali konverzija obveznic bank. Glavni namen novele je, da tudi imetniki hibridnih instrumentov prispevajo k reševanju bank.

Novelo so podprli v koalicijskih strankah, medtem ko ji je opozicija nasprotovala. Ta si je prizadevala za sprejem dopolnila SDS, po katerem dolžnost varovanja zaupnih bančnih podatkov ne bi veljala, če bi jih zahtevalo delovno telo državnega zbora, vendar ga državni zbor danes k predlogu novele ni izglasoval.

Delitev bremen

Z novelo zakona, ki jo je državni zbor sprejel po nujnem postopku, se bo vzpostavil pravni okvir za delitev bremen v primeru reševanja bank v težavah med državo na eni strani ter določenimi kategorijami upnikov banke na drugi strani. Tako se bo omogočilo nadaljevanje postopka sanacije bančnega sistema, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar.

Po njenih besedah je besedilo nastalo v tesnem sodelovanju s ključnimi deležniki te tematike, zlasti z Banko Slovenije. V mnenje je bilo poslano Evropski centralni banki in se je usklajevalo z Evropsko komisijo. Njeno ključno sporočilo je, da državna pomoč ne sme biti dodeljena, dokler lastniški in hibridni kapital ter podrejeni dolžniški instrumenti ne prispevajo k izravnavi morebitnih izgub, je povzela.

Veto državnega sveta?

V noveli se definirajo kvalificirane obveznosti, ki so lahko predmet prenehanja ali konverzije v navadne delnice banke, nadalje se podrobneje urejajo naloge izredne uprave, to so poročanje Banki Slovenije in izdelava načrta reorganizacije banke, pristojnosti Banke Slovenije ter način izvedbe tega izrednega ukrepa.

Z novelo zakona se bo torej uvedla možnost prenehanja ali konverzije kvalificiranih obveznosti banke kot izrednega ukrepa, ki ga lahko banki izreče Banka Slovenije. To je v zadnjih dneh povzročilo kar nekaj nasprotovanj. V Društvu Mali delničarji Slovenije so napovedali, da se bodo v primeru, če bo državni zbor zakon potrdil, obrnili na državni svet, da bi nanj sprejel veto. Ob neuspehu v državnem zboru se bodo po njihovih napovedih obrnili še na ustavno sodišče in nato še na evropsko.

Deli s prijatelji