IZGLASOVANA

DZ potrdil novelo interventnega zakona

Objavljeno 17. april 2012 16.14 | Posodobljeno 17. april 2012 16.14 | Piše: A. L., STA

Poslanci Pozitivne Slovenije so obstruirali sejo, saj se niso strinjali z obravnavo zakonodaje po nujnem postopku.

Državni zbor.

LJUBLJANA – Poslanke in poslanci so danes s 46 glasovi za in šestim proti potrdili novelo zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012. Novela predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, in sicer z maja na junij. Regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, pa do nadaljnjega ne bo smel preseči minimalne plače.

Pozitivna Slovenija obstruirala sejo

Po besedah finančnega ministra Janeza Šušteršiča bodo z zamikom regresa v javnem sektorju med drugim pridobili nekaj časa za pogajanja s sindikati. Z ukrepom glede regresa v podjetjih v državni lasti pa bodo dobili tudi pogajalsko izhodišče, ki ga bodo sindikati po prepričanju ministra večinoma sprejeli pozitivno. V razpravi je podporo noveli napovedalo vseh pet koalicijskih poslanskih skupin. V predstavitvi stališč so izpostavili, da gre za neizogiben ukrep glede na stanje javnih financ. Spomnili so tudi na problematiko izplačevanja visokih regresov v podjetjih v državni lasti. Zakonu so nasprotovali v SD, kjer so opozarjali, da zakon ni usklajen s socialnimi partnerji. Poslanci PS pa so sejo obstruirali, saj se niso strinjali z obravnavo zakonodaje po nujnem postopku.

Največ 763 evrov bruto regresa

Novela zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 ne glede na veljavne kolektivne pogodbe predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, in sicer z maja na junij. Prav tako regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, ne bo smel preseči minimalne plače oziroma 763 evrov bruto ali 584 evrov neto, vse dokler gospodarska rast v tekočem letu ne bo presegla 2,5 odstotka.

Deli s prijatelji