USTAVILI SO JO

Dvosedežnice na Veliko planino ni več

Objavljeno 14. december 2013 17.00 | Posodobljeno 14. december 2013 17.00 | Piše: Primož Hieng

Napravo, ki je prej obratovala na Rogli, je zaradi dotrajanosti ustavil inšpektor. Nova bi stala najmanj dva milijona evrov in pol, nakup je zato negotov.

KAMNIK – Dvosedežnica na Veliki planini, ki je pomembna povezava med zgornjo postajo nihalke na Veliko planino ter Zelenim robom in 1666 metrov visokim Gradiščem, stoji. Ustavili so jo po obisku in pregledih inšpektorja za žičniške naprave in smučišča Sama Tofanta. Sedežnica je dotrajana, zato so se s tem problemom spoprijeli tudi svetniki kamniškega občinskega sveta. Spomnimo: sedežnico Šimnovec na Veliki planini so postavili leta 2000 in že takrat ni šlo za novo napravo. Pred tem je obratovala na Rogli pod imenom Jurgovo 1, smučarje in druge pa je začela voziti leta 1986. Ker je sedežnica obratovala tudi v poletni sezoni, ko so našteli največ prepeljanih potnikov, je moralo podjetje Velika planina kot upravljavec sedežnice zagotoviti posebne preglede naprave, in to do 30. novembra letos. Rezultati niso bili najboljši, zato je takrat sedežnico dokončno ustavil inšpektor Tofant. Že spomladi 2013 so tehnične službe družbe Velika planina ugotovile, da je dvosedežnica v zelo slabem stanju. Če bi hoteli izpolniti osnovne pogoje za morebitno obratovanje, bi morali odšteti najmanj 200.000 evrov. Med drugim so ugotovili, da naprava ni bila konstruirana za teren na Veliki planini, s tem pa so se povečale obremenitve in možnosti okvar. Nekatere komponente sedežnice so še iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, sestavljena pa je iz delov različnih proizvajalcev. Zelo problematične so na primer tako imenovane prižeme, ki jih na trgu ni več, torej bi jih morali izdelati posebej za sedežnico Šimnovec.

Bo sedežnica last občine?

Direktor podjetja Velika planina Dušan Bombač je občinskim svetnicam in svetnikom predlagal zamenjavo stare in dotrajane naprave z novo. »Pri dveh vodilnih svetovnih proizvajalcih je bil izdelan idejni projekt nove sedežnice,« je poročal Bombač. »Po presoji obeh se je družba odločila za različico, ki je prirejena zahtevam okolja. Gre za dvo- ali štirisedežnico z odklopljivimi sedeži. Okvirna cena projekta je 2,600.000 evrov, če so na napravi nameščeni sedeži za štiri potnike, cena s sedeži za dva potnika je lahko za približno 100.000 evrov nižja.« Slišati je bilo celo ocene, da bi nova sedežnica stala od tri do pet milijonov evrov, razmišljali pa naj bi spet o morebitnem nakupu kake stare žičniške naprave, kar bi bilo seveda bistveno ceneje. Bombač k temu še dodaja, da družba Velika planina v zdajšnjem položaju ne more zagotavljati sredstev za nakup nove naprave, glede na bonitete je nesprejemljivo tudi financiranje v obliki zadolževanja.

»Ker je Občina Kamnik kot lastnica družbe Velika planina v preteklosti zagotavljala sredstva za dokapitalizacijo družbe v višini 250.000 evrov na leto iz proračunskih sredstev, predlagamo, da s sklepom potrdi zagotavljanje teh sredstev tudi v naslednjih desetih letih,« je povedal direktor velikoplaninskega podjetja. »Na ta način družba lahko izvede financiranje nove naprave – sedežnice Šimnovec. S tem je v veliki meri zagotovljeno obratovanje celotnega centra v naslednjem desetletju.« Mnenje občinske uprave je predstavila vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in finance Martina Bajde in poudarila, da predlog sklepa, ki ga predlaga uprava družbe Velika planina, da se s sklepom potrdi zagotavljanje sredstev v višini 250.000 evrov v naslednjih desetih letih, za banke ni zadostna podlaga, s katero bi družba lahko najela kredit za financiranje zamenjave sedežnice Šimnovec. Predlagani sklep občinskega sveta pa ni poroštvo občine. »Če bi se občinski svet odločil in v predlogu proračuna za leto 2014 zagotovil sredstva za zamenjavo sedežnice Šimnovec z najetjem kredita za celotno vrednost investicije, bi morala občina sama neposredno izvesti investicijo,« smo slišali na seji občinskega sveta. »To pomeni, da bi bila sedežnica v lasti občine, ki pa bi jo morali oddati v najem družbi Velika planina. Dejstvo je, da si občina od navedene investicije ne sme poračunati davka na dodano vrednost, ki pa glede na ocenjeno vrednost investicije ni zanemarljiv, saj bi znašal približno 500.000 evrov. Družba Velika planina bi si pri izvedbi investicije davek na dodano vrednost lahko poračunala. Ali je zamenjava sedežnice Šimnovec v javnem interesu, za katerega bi občina namenila davkoplačevalska sredstva v višini približno tri milijone evrov (kredit), je vprašanje, na katereo bo treba odgovoriti. Pri odločitvi je treba upoštevati tudi dejstvo, da je dostop do območja Velike planine zagotovljen.«

Negotova prihodnost

Občinski svetniki so, zavedajoč se, da gre za zelo veliko naložbo, sklenili, da občinska uprava in družba Velika planina pripravita investicijski načrt do prve januarske seje leta 2014. Vsebovati mora naslednje elemente: zmogljivosti žičniškega sistema, izbor vrste sedežnice glede na zmogljivost, pridobitev treh ponudb za izbrano vrsto sedežnice (nakup, demontaža, gradbena dela), finančna konstrukcija in roki izvedbe. Do nadaljnjega torej dvosedežnica stoji, kdaj bodo pognali novo (ali morda rabljeno), pa v tem trenutku ne ve nihče. »V družbi Velika planina ocenjujemo, da bi z ukinitvijo naprave izgubili bistveni del prihodkov, drastično bi upadlo zanimanje za planino, to pa pomeni resno nevarnost za prenehanje delovanja našega podjetja,« sklene direktor Dušan Bombač. 

Deli s prijatelji