KOSMATO

Dvoletna Tia pobegnila globoko v kočevske gozdove

Objavljeno 19. julij 2012 10.19 | Posodobljeno 19. julij 2012 00.09 | Piše: T. L.

Mlado volkuljo so opremili s telemetrično ovratnico, ki bo pojasnila gibanje volkov na Kočevskem.

Tia je zdrava in mlada volkulja.

KOČEVJE – Volkulja Tia bo morda pojasnila, kako se gibljejo volkovi na območju Kočevskega roga. V začetku meseca julija, natančneje, 5. julija letos, so člani projektne skupine SloWolf uspeli odloviti in z radiotelemetrično ovratnico opremiti volka na območju Kočevskega roga. Dve leti staro volkuljo, ki je ob odlovu tehtala okoli 30 kg in je bila po strokovni oceni videti zdrava, so poimenovali Tia. Potem ko so jo opremili z ovratnico, se je kmalu po izpustu umaknila globoko v kočevske gozdove, so sporočili iz SloWolfa.

V šestih dneh premik za 11 kilometrov

»Tia je tako postala prvi volk, ki smo ga uspeli odloviti na območju Kočevskega roga. Pričakujemo, da bomo iz pridobljenih podatkov iz telemetrične ovratnice zbrali nove zanimive informacije o gibanju volkov na tem koncu Slovenije in tako dobili boljšo predstavo o razporeditvi tropov volkov na Kočevskem,« pravi Miha Krofel z biotehniške fakultete, ki je hkrati sodelavec projekta SloWolf. Šest dni po odlovu, 11. julija, je Tijina ovratnica poslala prve podatke, ki so pokazali, da se je volkulja doslej premaknila za 11 km proti jugu. Projektna skupina sklepa, da je volkulja članica tropa Rog, vendar bomo za dokončno potrditev morali počakati na vzorce njenega gibanja in rezultate genetske analize vzorca sline, ki so ga vzeli ob odlovu.

Doslej zbrani podatki projekta SloWolf kažejo, da trop Rog na zahodu meji na trop Gotenica, katerega član je tudi volk Luka, ki so ga spremljali do maja letos. Na jugu roški trop predvidoma meji na slovensko-hrvaški trop Poljanska gora, na severu pa na trop Suha krajina. Pričakujejo, da bodo podatki iz Tijine ovratnice pokazali, kje potekajo teritorialne meje med tropi in razkrili zanimive informacije o življenju volkov na Kočevskem.

Deli s prijatelji