NA KOŽO

Dvojna kazen za nestarše

Objavljeno 19. julij 2012 00.30 | Posodobljeno 19. julij 2012 00.32 | Piše: Milena Kalacun Lapajne

Se vam ne zdi, da je že to, da nimajo otroka, v naši družbi svojevrstna kazen?

Če bodo naše javne finance in pokojninski sistem rešili tisti, ki nimajo otrok ali pa imajo zgolj enega, naj me koklja brcne. Včasih ne vem, ali naj se smejim ali naj jočem nad bistroumnimi predlogi tistih, ki se jim morda nikoli ni uspelo poglobiti v sočloveka, pravzaprav vase, na neki drugi, malce bolj empatični način. Narediti otroka je najbolj naravna in najlažja stvar pod soncem. Svoji nadobudni štiriletnici sem razložila, da gre približno takole: dva se imata noro rada, se globoko spoštujeta, sočustvujeta drug z drugim, in takrat sta zrela, da dobita otroka.

Zdelo se ji je sila enostavno in v hipu si je poleg bratca, ki ga ima nadvse rada, zaželela še sestrico. Kar tako. In mi je dalo misliti. Morda pa le ni tako enostavno, ker večina parov nima vseh možnosti, ki sem jih naštela zgoraj. Pa imajo vseeno več otrok kot samo enega. Skrb vzbujajoče. In potem so tukaj še tisti pari, ki vse pogoje še kako izpolnjujejo, celo katerega več, a jih je biološka kruta usoda postavila na temno stran konstrukta, ki se mu v današnji Sloveniji reče družina. Okrog sebe imam krasne štiridesetletnike plus, ki nimajo otrok, a lepo skrbijo za nečake, ker staršem ne znese. Le kako naj bi jim, ko postaja normalno, da imamo dve službi, več nezdružljivih vlog, opustošeno in bleščeče prihodnosti oropano državo?!

Se vam ne zdi, da je že to, da nimajo otroka, v naši družbi svojevrstna kazen?

In ker je tako, nimamo ravno preveč idealnega okolja za družine s štirimi ali petimi otroki. Se vam ne zdi, g. Hojs? Torej, kaznovali bi tiste, ki se še sami težko prenašajo iz dneva v dan, ker jim zaradi nevemkateregaže vzroka ni uspelo, da bi postali starši. Se vam ne zdi, da je že to, da nimajo otroka, na neki način v naši družbi svojevrstna kazen? Ali se res ničesar ne morete naučiti od kolega, Francija Križaniča, ki je leta 2009 v »luft« dvignil slovensko javnost s predlogom o uvedbi davka za ljudi brez otrok? Dragi gospodje v temnih oblekah, ni vse črno-belo in za dobro miru v naši deželi rešujte državo s konkretnimi in predvsem koristnejšimi predlogi. Predlagam, da delujemo lokalno in razmišljamo globalno. Ljudem pa omogočamo, da lastne, tihe bolečine zdravijo, namesto da jih vsak dan znova spomnimo na »kazen«, ki jih lahko doleti, če ne bodo starši. Verjemite, nekateri bi sila radi bili, brez vaših neumnih predlogov. 

Deli s prijatelji