STRAŠNO

Dvojčka umrla, ker je bil zdravnik na dopustu?!

Objavljeno 31. avgust 2016 16.32 | Posodobljeno 31. avgust 2016 16.32 | Piše: Maja Kepic

Mama Kristina Grebenc prepričana, da zdravniki namerno zavlačujejo s predložitvijo dokazov.

»Čas bi že bil, da sprejmejo odgovornost za smrt mojih sinov,« je prepričana Kristina. Foto Dejan Javornik

LJUBLJANA – Zavedam se, da nič ne bo oživilo mojih dveh sončkov, mojih dveh angelčkov,« je ob našem obisku sredi julija jokala Kristina Grebenc. »Čeprav mi nihče noče prisluhniti, ne bom odnehala, dokler ne bom našla krivca, ki bo prevzel odgovornost za smrt Aleksa in Luke. Če bi zdravniki ravnali drugače, bi bila moja sinova danes še živa,« je zatrjevala in napovedala, da bo zato proti trboveljski porodnišnici vložila tožbo. Dober mesec za tem je Andrej Možina, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije, potrdil, da so se v primeru smrti enojajčnih dvojčkov v resnici zgodile številne nepravilnosti. To je pokazal nadzor, ki so ga v omenjeni porodnišnici opravili predstavniki zdravniške zbornice.

Tri tedne prepozno?

Kot smo že poročali, je obdukcija pokazala, da sta Kristinina sinova umrla zaradi premajhne posteljice. »Dvojčka sta namreč rasla v le eni posteljici, in, kot zdaj berem, je za takšne nosečnosti običajno, da se končajo pri 35. oziroma najpozneje v 37. tednu. Zakaj so mene naročili šele 15. januarja, ko sem bila že v 38. tednu nosečnosti, mi ne zna pojasniti nihče. Če bi prej vedela, da je za mojo nosečnost običajno, da se konča približno mesec pred predvidenim rokom, bi še bolj vztrajala, naj porod steče hitreje. Zdravnikom sem povedala, da že komaj hodim, ker sta otroka v mojem trebuhu tako velika – ob rojstvu je vsak tehtal po tri kilograme, torej sem skupaj v eni posteljici nosila kar šest kilogramov. A poslušal me ni nihče!« svojo zgodbo vedno znova podoživlja Hrastničanka.

Ugotovitve predstavnikov zdravniške zbornice so še nekoliko bolj pereče: kot navaja Možina, je bil carski rez ustno načrtovan za 37. teden nosečnosti. Zaradi odsotnosti anesteziologov pa je bila nosečnica na poseg naročena šele v 38. tednu. »Specialisti si med sabo niso ustrezno podali informacij o tem, da gre za nosečnico s povečanim tveganjem za zaplete,« je pojasnil v poročilu. Tako sta otroka umrla že nekaj dni pred načrtovanim porodom v 38. tednu nosečnosti in porodnica je 12. januarja v trboveljski bolnišnici rodila dva mrtva otroka. Kot ugotavlja komisija, čas carskega reza ni bil pravilno načrtovan: »Zaradi dejstva, da je imela nosečnica določene zdravstvene težave in da je nosila dva otroka, bi nosečnost morali končati in carski rez opraviti v 34. tednu.«

Zdravniki 
ovirajo preiskavo

Kristino, kot pravi, najbolj boli, da je o primeru nihče ne obvešča. »Za ugotovitve, ki jih navajate, sem izvedela iz medijev,« nam je včeraj povedala Grebenčeva. »Vem, da je potekal notranji nadzor, a od smrti mojih otrok je minilo že osem mesecev. Preiskavo vodijo tudi kriminalisti, a tudi ta, kot sem seznanjena, še vedno poteka. Ravno včeraj sem ponovno stopila v stik s svojim odvetnikom, ki pravi, da se stvari nikamor ne premaknejo, saj trboveljska porodnišnica še do danes ni predložila potrebne dokumentacije, da bi postopki sploh lahko stekli,« se jezi žalujoča mamica, ki je zaradi oviranja preiskave tarnala že ob našem julijskem obisku. Ko smo trboveljsko porodnišnico vprašali, ali to drži, smo ostali brez odgovorov. V zvezi s primerom pokojnih dvojčkov so dejali le: »Medijem je bila že posredovana izjava za javnost v zvezi s primerom Grebenc. Prosim, da naše odgovore preverite pri vaših kolegih.« »Zdravniki namerno ovirajo preiskavo!« pa meni Kristina Grebenc. »Ker vedo, da so krivi, da so vlekli datum poroda v nedogled in da niso upoštevali mojih besed. Prav tako niso upoštevali, da sem imela težave z visokim pritiskom in otekanjem.« In še: »To poročilo v bistvu dokazuje, kar jaz govorim že od januarja – da so storili napako! Čas bi že bil, da sprejmejo odgovornost za smrt mojih dveh sinov in da so za to primerno kaznovani!«


Porodnišnica še vedno ne daje izjav

Odvetnik staršev umrlih dvojčkov Milan Vajda je pred meseci na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložil kazensko ovadbo proti bolnišnici in trem zaposlenim zaradi suma malomarnega zdravljenja. Gre za ovadbo proti strokovni direktorici bolnišnice Ani Medved, predstojniku ginekologije v tej bolnišnici Miroslavu Jurci in zdravnici Maji Merkun. Direktorica trboveljske bolnišnice Marina Barovič primera ne želi komentirati »do konca vseh postopkov pri zbornici«. 
 

 

Deli s prijatelji