IZUMITELJA

Dvojčka pogruntala 
mrežico, ki čisti vodo

Objavljeno 03. januar 2015 19.15 | Posodobljeno 03. januar 2015 19.14 | Piše: Primož Hieng

Bratoma Milanu in Draganu Jeremiću zlata medalja za izum – watjer.

Brata Jeremić, Milan (levo) in Dragan, sta uspešna izumitelja. Foto: Primož Hieng

LJUBLJANA – Ste se kdaj vprašali, kje se rojevajo novi izdelki, pravzaprav izumi in patenti kot predhodniki vsega tistega, kar nam nato inovatorji ponudijo na tržišču? Brata Milan in Dragan Jeremić iz Ljubljane sta svoj najnovejši izum, ki je že v redni proizvodnji in prodaji, odkrila pri svojem vsakdanjem delu. Po domače bi rekli, da sta vodovodarja, strokovno pa vodovodna inštalaterja.

Izboljša pitno vodo

Vrnimo se najprej na začetek lanskega oktobra, ko so v atriju Pošte Slovenije v Čopovi ulici v Ljubljani pripravili razstavo izumov samostojnih izumiteljev z naslovom Z izumi do novih delovnih mest. Na njej so predstavili več kot 40 izumov, večinoma razvitih do stopnje prototipa, nekaj idejnih zasnov, nemalo pa je bilo tudi izdelkov, ki so jih izumitelji že začeli prodajati ali pa so tik pred tem. Ključni namen razstave je bil, da bi se inovatorji na njej povezali z mladimi brezposelnimi, zlasti diplomanti družboslovja, ki bi lahko inovatorjem s svojim znanjem pomagali pri trženju njihovih izumov in si s tem zagotovili potencialno službo.

Nekateri mladi brezposelni, ki iščejo delo, so pustili svoje kontakte za možnost vključitve v izumiteljsko dejavnost. Prav tako so se na dogodku predstavniki ASI (Aktivni slovenski inovatorji), zavoda za spodbujanje inovativnosti iz Kamnika, dogovorili s predstavniki nevladnih organizacij, ki podpirajo mlade, da bodo poskušali intenzivneje sodelovati in morda skupaj najti zagonska sredstva za ustanovitev zadruge – kooperative, znotraj katere bi lahko začeli proizvajati in tržiti izume članov aktivnih slovenskih inovatorjev. To bi bila tudi priložnost za zaposlitev mladih, ki iščejo delo.

Med razstavo so obiskovalci lahko glasovali za najboljši izum, in največ glasov, s tem pa zlato medaljo, sta dobila prav Jeremićeva za watjer – aerator, ki zagotavlja varčevanje s pitno vodo, predvsem pa izboljša njeno kakovost.

Brata Jeremić, vodovodna inštalaterja, pri svojem delu znova in znova odkrivata nove izboljšave. Tako je nastal tudi watjer. Preden razkrijemo, kaj to je, predstavljamo brata, ki sta si podobna kot jajce jajcu, saj sta – dvojčka. V imenu obeh je spregovoril Dragan: »Z bratom se ukvarjava s strojnim inštalacijami že od najinega 16. leta. Za to delo sva že kot mlada fanta pokazala veliko zanimanja, pri tem pa naju je najbolj spodbujal najin stric, ki je bil po poklicu vodovodar. Od leta 1994 si aktivno prizadevava za izboljšave na sistemih strojnih inštalacij. Pred tremi leti sva se začela ukvarjati samo z reševanjem problemov oziroma odpravljanjem pomanjkljivosti na vodovodnih napeljavah.«

Čistite mrežico

Brata Jeremić sta do zdaj prijavila pet patentov, eden je zavarovan v kar 142 državah po vsem svetu. Zavarovala sta na videz preprosto, a zelo učinkovito in ne predrago napravico, ki sta jo poimenovala watjer.

»To je izdelek, ki je pomemben za celotno človeštvo, saj izboljšuje kakovost pitne vode, z njim varčujemo njeno porabo, poleg vsega pa je zelo preprost za uporabo,« pravi Dragan. »Osnovna ideja watjera je preprosto čiščenje mrežice na pipi, za nastavitev te napravice pa potrebujemo slabih pet sekund, in to brez kakršnega koli orodja ali vodovodnega inštalaterja.«

In v čem je problem? Vsaka vodovodna pipa ima posebno mrežico, kjer se nabirajo umazanija, razni drobni delci, celo mivka in podobno. Skozi tako mrežico teče voda, ki jo uporabljamo pri pitju, umivanju in kuhanju. Uporabljamo torej slabo vodo.

»Pri razvoju našega watjera smo izhajali iz dejstva, da začnemo spodbujati ljudi, da bi končno začeli redno čistiti mrežice na svojih pipah, kar je velikega pomena za kakovost pitne vode,« poudarja. »Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s čisto pitno vodo, svetujejo, da je treba najmanj na vsakih 14 dni očistiti mrežico na pipi, saj se le tako izognemo kopičenju mehanskih delcev na mrežicah, ki so idealno leglo za bakterije. Z našim izdelkom je čiščenje mrežic zelo preprosto, hitro in učinkovito.«

Brata sta še povedala, da sta vesela, ker sta s trdim delom in izkušnjami prišla od ideje do končnega izdelka. »Od razvoja watjera do začetka proizvodnje sta minili dve leti, kar je zelo malo,« pove naš sogovornik. »Zelo sva ponosna, da so bili vsi razvojni projekti v najini režiji, kar nam daje moč za naprej in za nadgradnjo še preostalih patentov. Želiva si, da bi v prihodnosti postavila razvojni center za inovatorje iz Slovenije, v katerem bi pomagala, da ti s svojo inovacijo pridejo do končnega izdelka, ne pa da svojo intelektualno lastnino prodajajo v tujino. Tako končni izdelek nastaja doma, s tem pa bi pridobili nova delovna mesta.«

To sta Jeremićeva dokazala tudi z napravico watjer. Čeprav sta dobila veliko ponudb z vsega sveta za odkup patenta, tudi za zelo zgledne zneske, sta ubrala zdravo pot in začela lastno proizvodnjo. Vesela sta tudi pohval tistih, ki so na domače vodovodne pipe ali pipe v različnih ustanovah (na primer v bolnišnicah in zdravstvenih domovih) že namestili watjer. Zdaj tudi vejo, da je treba mrežice redno čistiti, recimo najmanj dvakrat na mesec, s tem pa uporabljajo zares čisto pitno vodo. 

Deli s prijatelji