PREDALI SO PARLAMENTARCEM

DVK je zadevo Predalič preložil

Objavljeno 18. november 2014 17.37 | Posodobljeno 18. november 2014 16.18 | Piše: STA, M. U.

Odločanje o odložnem pogoju Predaliča glede poslanskega mandata je predano DZ.

Predalič je v ponedeljek nastopil funkcijo načelnika UE Grosuplje, na katero ga je marca imenoval Zvonko Černač.

LJUBLJANA – Državna volilna komisija (DVK) bo obvestila DZ, da ima Božo Predalič pravico do prevzema mandata kot nadomestni poslanec. Ob tem DZ predaja vso dokumentacijo, saj se v DVK z odložnim pogojem Predaliča vsebinsko niso ukvarjali, pravi namestnik predsednika DVK Peter Golob. Menijo, da mora DZ presojati, ali je takšen prevzem mandata mogoč.

Člani DVK so namreč znova razpravljali o zapletih pri iskanju nadomestnega poslanca, ki bi v DZ nadomestil predsednika SDS Janeza Janšo. Predalič, ki ima pravico do poslanskega mandata, je DVK obvestil, da bo mandat prevzel z dnem, ko bodo končani pravni postopki glede Janševega mandata na ustavnem sodišču. To pa le v primeru, če bo nezakonit odvzem mandata potrdilo tudi ustavno sodišče.

DVK je danes obravnaval Predaličevo obvestilo in odločal o postopku ob zamenjavi poslanca. Kot je članom DVK uvodoma pojasnil Golob, gre pri Predaličevem obvestilu za »nekakšen prevzem mandata z odložnim pogojem«. Ker pa DVK, kot je poudaril, ne potrjuje in ne odvzema mandatov, je predlagal, da se vsa dokumentacija pošlje DZ. 

Na koncu je DVK sklenil obvestiti DZ, da je pravica do prevzema preostanka poslanskega mandata prešla na Predaliča, vsa dokumentacijo (vključno s Predaličevim obvestilom DVK) pa bo predana DZ.

Deli s prijatelji