REFORME

Dviga davka v obrtno-podjetniški zbornici ne podpirajo

Objavljeno 06. april 2012 15.41 | Posodobljeno 06. april 2012 15.57 | Piše: Mi. S.

Zvišanje davka na dodano vrednost po pisanju Obrtne-podjetniške zbornice Slovenije ni pravilen ukrep za izhod iz krize.

LJUBLJANA – Kot so v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) zapisali v sporočilu za javnost, dviga davka na dodano vrednost (DDV) ne podpirajo, saj je po njihovem mnenju to parcialni ukrep, ki bi lahko prinesel škodljive učinke.

»Če bi bil dvig stopnje DDV del celovite reforme davkov, na podlagi katere bi se na eni strani sicer dvignila stopnja DDV, na drugi strani pa bi se občutno zmanjšalo davčno breme (dohodnina) od plač, pa se v OZS strinjamo, da bi se bilo smiselno pogovarjati o spreminjanju stopenj DDV.«

Vsaj tako je včeraj vprašanje novinarjev razumel tudi Ivan Jani Ulaga, podpredsednik upravnega odbora OZS, ki sodeluje pri pogajanjih. Izjava, da so v OZS naklonjeni višjemu DDV, tako ne drži.

Spomnimo

V skladu z obljubo izpred tedna dni je vlada za četrtkovo sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) pripravila nabor ukrepov, s katerimi bi zagotovili dodatne prilive v proračun. Tako naj bi med drugim zvišali nekatere davčne stopnje, denimo pri davku na vodna plovila ali od kapitalskih dobičkov, uvedli obdavčitev nezazidanih stavbnih zemljišč, davek na finančne transakcije ter večvredne nepremičnine, medtem ko zvišanje davka na dodano vrednost ni predvideno.

Deli s prijatelji