OSTRO NAD VLADO

»Dvig DDV ne bi prizadel socialno najšibkejših«

Objavljeno 20. april 2012 22.30 | Posodobljeno 20. april 2012 22.22 | Piše: Mo. S.

Alenka Bratušek (PS) pravi, da vlada trmasto vztraja pri krčenju socialnih pravic.

Poslanka PS Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Na trditve ministra za gospodarstvo Radovana Žerjava o tem, da bi dvig DDV prizadel socialno ogrožene in gospodarstvo, so se v opozicijski Pozitivni Sloveniji (PS) odzvali ostro. Menijo namreč, da z dvigom zgornje stopnje DDV ne bi bil nihče kaznovan, saj to ne bi bistveno vplivalo na dvig cen in ne bi zmanjšalo potrošnje v Sloveniji.

Pospešena gospodarska rast

Alenka Bratušek je v izjavi za javnost zapisala še, da imajo na Hrvaškem stopnjo DDV 25-odstotno, na Madžarskem pa 27-odstotno in ne vidi nobenega razloga, zakaj bi dvig DDV povzročil izgubo delovnih mest. Takšen ukrep bi prej kot to gospodarsko rast celo pospešil, z dvigom DDV pa bi bili varčevalni ukrepi lahko bistveno milejši oziroma manj radikalni.

PS vztraja pri stališču, da bi morali do konsolidacije javnih financ priti z uravnoteženimi ukrepi na obeh straneh proračuna: tako odhodkovni kot tudi prihodkovni, ob tem pa Bratuškova poudarja še, da dvig DDV ne bo prizadel socialno šibkejših, saj ne bi vplival na spremembo cen osnovnih življenjskih potrebščin.

Trmasta vlada

Vlada po njenem trmasto vztraja pri nesprejemljivem krčenju socialnih pravic in zniževanju doseženih standardov, opozorilom o nujnosti ukrepov tudi na dohodkovni ravni pa ne želi prisluhniti. »In ni res, da bi ti ukrepi povzročili negativne učinke, kot trdi minister Žerjav,« je še zapisala poslanka PS.

Deli s prijatelji