POZIV VLADI

Dvig DDV je kot gašenje požara z bencinom

Objavljeno 03. oktober 2012 16.40 | Posodobljeno 03. oktober 2012 16.40 | Piše: A. L.

Hribar Milič je prepričan, da bodo založniki prisiljeni odpuščati zaposlene in prenehati poslovati.

Predsednik Samo Hribar Milič.

LJUBLJANA – Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), ki jo vodi Samo Hribar Milič, poziva vlado, naj ne zvišuje DDV za tisk, ampak sprejme ustreznejše ukrepe za povečanje prilivov v proračun in predvsem zagon gospodarstva. Priliv v proračun z naslova povišanja DDV za tisk bi bil zanemarljiv v primerjavi z gospodarsko in socialno škodo, ki bi ga povzročilo prenehanje poslovanja številnih gospodarskih subjektov v tej panogi, so prepričani.

Konec poslovanja

»Nasprotujemo vsakemu povečanju davkov, s katerim naj bi se povečal priliv v proračun. V razmerah gospodarske recesije in upadanja standardov je dvigovanje DDV za različne proizvode in storitve, zlasti za časopise in revije, ukrep, ki je enak gašenju požara z bencinom,« so zapisali. Prepričani so, da bi morala država lajšati težave gospodarstva z zmanjševanjem davkov in z ukrepi odpravljanja administrativnih bremen. S povečevanjem, tako menijo pri GZS, bi to drastično poslabšalo ekonomski položaj posameznih gospodarskih subjektov. »Časopisna panoga je sredi globoke krize, ki se še zaostruje in otežuje preobrazbo izdajateljev v smeri digitalizacije medijev. Dvig stopnje DDV z 8,5 odstotka na 20 odstotkov, ki ga je napovedala vlada, pa bi za številne gospodarske subjekte, založnike časopisov in revij, pomenil zanesljiv konec poslovanja,« pišejo.

Če pa se DDV dvigne ...

»Pretežna večina (80 %) založnikov je mikro in malih družb, ki so bile že do sedaj prisiljene skrajno racionalizirati svoje poslovanje in tako rekoč nimajo več rezerv. To pomeni, da bodo prisiljeni odpuščati zaposlene in prenehati poslovati. Izdajatelji, zlasti v razmerah, ko se na slovenskem trgu domače povpraševanje močno krči, zvišanja davka ne bodo mogli prenesti na potrošnike, kar bi pomenilo neposredno znižanje njihovih prihodkov,« še dodajajo.

Deli s prijatelji