KULTURA

Dvakrat dnevno točne slike in veliko več

Objavljeno 06. marec 2017 13.46 | Posodobljeno 06. marec 2017 13.48 | Piše: Andrej Predin

V treh slovenskih galerijah si lahko ogledamo dela likovnega umetnika Arjana Pregla. Skupni imenovalec je preplet klasičnega slikarstva in sodobnih podob ali sodobnih družbenih vprašanj. Napoveduje novo slikanico in literarni prvenec, zbirko kratkih zgodb.

Slovenski likovni umetnik Arjan Pregl ima trenutno kar tri razstave svojih del: v Galeriji Velenje se predstavlja z razstavo 1000 besed in druge slike, v Galeriji Gorenje z razstavo Ogrožene vrste in narave slikarstva ter v Galeriji Krka (Ljubljana), kjer razstavlja pod naslovom Od grafik z napakami do grafik z besedami. Pravi, da se med dogovarjanjem za razstave ni zavedal, da se bodo odvijale istočasno. To je za avtorja seveda velik kompliment in tudi priložnost, da obiščemo vse tri in tako dobimo pregled nad njegovim ustvarjanjem. »Mogoče si bi jih veljalo ogledati kar kronološko. Najzgodnejša dela so v Galeriji Krka v Ljubljani, potem v Gorenju in najnovejša produkcija v Galeriji Velenje. Ni pa nujno, da bi si ogledali vse. So zaključeni cikli, ki se jih lahko gleda tudi povsem ločeno,« nam je zaupal Pregl.

Razstava 1000 besed in druge slike združuje tri njegove slikarske cikle in en kip. »Vsi se gibljejo okoli ideje, ki prepleta podobo in besedo. Kot upodablja znani rek, slika pove več kot 1000 besed, a kaže le to. Torej, kaže naslikan zapis 1000 besed. Drugi cikel so Dvakrat dnevno točne slike, kjer so na živopisnih platnih povsod upodobljene številke, ki lahko kažejo čas, torej 11:44, 05:55. To se lahko navezuje na tisto šalo: če ti ura stoji, kaže točen čas dvakrat na dan. Ideja pa je razmišljanje o resnici v slikarstvu. Torej, po eni strani jaz slikam tako, da delam neke slikarske barvite kompozicije, o katerih mi večina ljudi pravi, da so sončne, polne energije, pozitivne, a vprašanje, ali ni njihova resnica le v dvakrat dnevni točnosti,« nam je zaupal avtor. »Tretji cikel je Fail, kjer na vsaki sliki napišem besedo fail (angleško neuspeh, spodletelost). A napisana oziroma naslikana je tako, da se najprej zdi, da gre za popolnoma abstraktno sliko, šele po določenem času mogoče gledalec ugotovi, da piše Fail. Torej v trenutku uspešnega branja doživi neuspeh, ker prebere Fail. Ima pa spekter navezav: Od resnih, na primer Beckettove: »Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better,« ki jo lahko razumemo kot nek počasen politični napredek k cilju. Do kakšnih sodobnih inspiracijskih – padec je dober, če potem spet vstaneš, do znanega internetnega mema. Na razstavi je še en kip: Elephant in the room, ki kaže na to, kakšne stvari so v nekem okolju neizrečene.«

Na glavo

»V eni od galerij sem razporedil slike po stenah. Mojstri so potem eno postavili na glavo. Ker mi je bila tudi tako všeč, do tega trenutka nisem nobenemu povedal. Ne povem pa, v kateri galeriji,« nam je povedal Pregl.

V Galeriji Gorenje so na ogled slike iz ciklov Mucike (gre za velikanske upodobitve mačk), Ogrožene vrste (v kompozicije zložene in naslikane ogrožene živali in rastline) ter Narave (v olju naslikane podobe, ki so vzete iz množičnih medijev: podobe snežink, metuljev, listov). »Pri vseh se prepletajo klasično slikarstvo in sodobne podobe ali sodobna družbena vprašanja.« V Galeriji Krka pa imam razstavljene grafike. Lahko bi celo trdili, da gre za pregledno razstavo njegovih grafik, ki se jih prav tako kot slikarstva loteva v zaključenih ciklih. »Večinoma se ideje za posamezne cikle pripravljajo kar dolgo. Kakšne nosim v glavi mesece ali celo leta, da pridejo do prave oblike. Potem se jih lotim še likovno, v ateljeju ali na računalniku. Na koncu si rezerviram nekaj tednov ali mesecev, da cikel dokončno naredim. Pri slikah Dvakrat dnevno točne slike je proces lahko še dolgotrajnejši, nekatere slike sem preslikaval skoraj dve leti, da so dobile končno obliko.« Pregl nam je razkril, da mu je najbližja razstava zadnjih del v Galeriji Velenje. »A po drugi strani mi daje pregledna razstava grafik v Krki ali starejše slike v Galeriji Gorenje možnost, da kakšna svoja dela pogledam z večjo distanco, da jih vidim znova, mogoče z drugega zornega kota.« Avtor je trenutno sredi ilustriranja slikanice izpod peresa Milana Dekleve in je v zaključni fazi piljenja svojih kratkih zgodb, ki bodo maja izšle pri založbi Literatura v zbirki Prišleki. Naslov prvenca bo O ženski, ki ni hotela z balkona in se ga že zelo veselim.

Deli s prijatelji