NAPRODAJ

Dva gradova v rokah malomarnih lastnikov

Objavljeno 26. julij 2017 15.47 | Posodobljeno 26. julij 2017 15.48 | Piše: Tina Horvat

Na Bolhi so že umaknili oglas za prodajo propadajočega gradu Podčetrtek.

Župan Podčetrtka Peter Misja: »Lastniki so grad popolnoma uničili!« Foto: Jože Suhadolnik

PODČETRTEK  – Mali oglas na spletnem oglasniku Bolha je te dni sprožil pravo senzacijo, saj se je prodajal grad Podčetrtek. Dediči po pokojnem Georgeu Zečeviću so za razvalino z 2626 m2 stavbne površine postavili ceno 370.000 evrov, kar pomeni, da se bo agonija gradu, ki je postal največja sramota občine Podčetrtek, še kar nadaljevala. Kdo bi sploh hotel kupiti popolnoma izropan in podirajoč grad, ki je seveda tudi spomeniško zaščiten, kar pomeni, da ga je treba obnoviti po strogih merilih stroke, zneski za obnovo pa bi po približnih ocenah dosegli več deset milijonov evrov?
Oglas so medtem že umaknili z Bolhe, saj zaradi prevelikega zanimanja medijev v nepremičninski agenciji, ki grad oglašuje, niso zmogli normalno opravljati svojega dela. Lastnika agencije Francija Repšeta pa smo vseeno vprašali, kolikšno je zanimanje za nakup. »Nekaj zanimanja je, koliko je resnih interesentov, bomo še videli. Pri nas bi bil vsak rad graščak, a za to moraš imeti ogromno denarja in tudi vizijo, kaj boš z gradom počel,« je še povedal.

Svoj grad uničujejo 30 let

Znane so zgodbe, kako so se ljudje delali norca in po Podčetrtku metali krožnike z zlatimi robovi.

Leta 1989 je občina Šmarje pri Jelšah, pod katero je spadal, grad prodala Georgeu Zečeviću in Dimitriju Džokiću za 50.000 mark, to je okoli 25.000 evrov. Vendar pa novodobna graščaka razen te nizke kupnine očitno nista premogla drugih sredstev, saj v obnovo nista vložila niti centa, čeprav sta se v kupo-prodajni pogodbi zavezala, da bosta zgradbo obnovila v petih letih. Občina Podčetrtek, ki je z osamosvojitvijo dobila grad v svoje okrilje, je proti njima sprožila tožbo zaradi zanemarjanja posesti in odškodninsko tožbo. Bila je delno uspešna, saj jim je Džokić prepustil svoj delež in občina je postala 20-odstotna lastnica gradu. »Podčetrtek je ena najbolj urejenih občin v državi in že 12 let se trudimo, da bi se rešili te naše velike sramote. Vseskozi si prizadevamo, da bi poslopje končno dobilo novega lastnika, ki bi z njim nekaj naredil, ne pa, da tako klavrno propada,« nam je povedal župan Peter Misja. Občina bi ga tudi odkupila, a ne po takšni ceni, kot so jo postavili dediči po pokojnem Georgu Zečeviću: »Pripravljeni smo plačati toliko, kot so oni dali zanj, saj je v to všteto tudi popolno uničenje, ki so ga dopustili v teh 30 letih. Če bi bil last občine, vam garantiram, da bi postal prelep grad in prava turistična znamenitost, kot so vse v naši občini. Kaj vse se je delalo s tem gradom,« je jezen župan. Do konca osemdesetih let, ko so bila v njem stanovanja, je bil še kar ohranjen, z novimi lastniki se je začelo sistemsko ropanje. »Vrata so bila kar odprta in marsikateri predmet je pri kakšnem zasebnem zbiratelju, znane pa so zgodbe, kako so se ljudje delali norca in po Podčetrtku metali krožnike z zlatimi robovi,« je povedal in dodal, da so šele kot solastniki lahko namestili ključavnico in popravili streho in vsaj rahlo ustavili propadanje. Počakali bodo do avgusta, potem pa bodo na seji občinskega sveta predlagali nove ukrepe proti družini Zečević.

Kdo so lastniki gradu?

Zbirateljstvo umetnin ga je očitno pripeljalo v Slovenijo, kjer je na razprodaji kupil kar dva gradova, Podčetrtek in Jelšingrad.

George, tudi Đorđe Zečević, je bil ameriški filmski producent srbskega rodu, v prostem času pa zbiratelj umetnin. Slednje ga je očitno pripeljalo v Slovenijo, kjer je na razprodaji kupil kar dve poslopji, Podčetrtek in Jelšingrad. A kupiti grad za drobiž je nekaj čisto drugega kot ga imeti! Po njegovi smrti leta 2012 sta oba gradova prišla v last njegove žene Maje Sabljić Zečević, sina Paula Walterja Zečevića in hčerke Anne-Karin Pelham, ki je s poroko postala grofica Yarborough. Kljub visokemu plemiškemu nazivu v družini pa se pri obeh gradovih ponavlja ista zgodba. Župan občine Šmarje pri Jelšah Stanko Šket nam je namreč povedal podobno zgodbo kot župan Podčetrtka, da se na vso moč trudijo, da bi gradič kupili ali zanj našli novega lastnika, a jim to preprečuje visoka cena, ki jo postavijo Zečevićevi, zato Jelšingrad in njegova okolica žalostno propadata. »Lani sta bila tukaj sin pokojnega lastnika in mož njegove hčerke, ki je menda lord, pa smo ju prosili, ali bi prispevala vsaj 500 evrov, da bi lahko pokosili. Vendar sta nas zavrnila, da ne bodo za obnovo prispevali niti centa,« se je hudoval župan. 




 


Hočejo ga hitro prodati

Ko o očitno previsoki ceni povprašamo zastopnika družine Zečević, odvetnika Aleša Sočana, nam pove le to, da ne pozna razlogov, zakaj že pokojni lastnik gradu ni obnavljal, da si ga njegovi dediči želijo čim prej prodati in da so postavili takšno ceno, kot mislijo, da je nepremičnina vredna. »Glede na cene, po kakršnih naša država prodaja gradove v še slabšem stanju, kot je Podčetrtek, se mi ta ne zdi previsoka,« je še povedal Aleš Sočan.




 

Deli s prijatelji