PAJEK

Dva Gašparja in 
tri nadzornice

Objavljeno 20. oktober 2013 12.28 | Posodobljeno 20. oktober 2013 12.30 | Piše: Ali Žerdin

Omrežje, postavljeno okrog Luke Koper, se je v zadnjih mesecih temeljito spremenilo, saj so lastniki napodili staro nadzorniško ekipo.

Gašpar Gašpar Mišič.

Nadzorni svet Luke Koper, edinega slovenskega pristanišča, je dobil predsednico in podpredsednico, hkrati pa ima devetčlanska nadzorniška posadka še eno članico. Alenka Žnidaršič Kranjc, predsednica nadzornikov, je nekoč zdavnaj delala kot svetovalka dr. Janeza Drnovška. V zgodnjih devetdesetih je bila tudi članica upravnih odborov Agencije za privatizacijo in Sklada za razvoj, od začetka stoletja pa vodi Prvo pokojninsko družbo, zavarovalnico, ki deluje kot temelj enega od pokojninskih stebrov.

Nova pravila igre

Njena kolegica Elen Twrdy, podpredsednica nadzornega sveta, je dekanja fakultete za pomorstvo. Tretja članica nadzornega sveta, Sabina Mozetič, v nadzornem svetu predstavlja koprsko občino.

Omrežje, postavljeno okrog Luke Koper, se je v zadnjih mesecih temeljito spremenilo: potem ko je prejšnja nadzorniška ekipa na čelo uprave postavila Gašparja Gašparja Mišiča, državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade, še prej pa poslanca Pozitivne Slovenije, ki je v državni zbor prinašal zabavne domislice o marsikaterem pomembnem in nepomembnem vprašanju, so lastniki staro nadzorniško ekipo napodili. Skupščina lastnikov je spremenila nekaj pravil igre, med drugim je postavila zahtevo, da mora imeti predsednik uprave Luke Koper vsaj pet let delovnih izkušenj z vodenjem velikih gospodarskih družb. Mišič ima precej gospodarskih izkušenj, saj je vodil zasebno nepremičninsko agencijo, nikoli pa ni vodil velike gospodarske družbe. In ob imenovanju novega nadzornega sveta ter spremembah pravil igre se je zastavilo vprašanje, kaj bodo storili novi nadzorniki.

Zaplet s pogodbo

Zakaj? Ker je stari nadzorni svet prenehal poslovati še pred trenutkom, ko bi predsedujoči z Mišičem podpisal pogodbo. Pred srečanjem novega nadzornega sveta je zato med pravniki krožilo zanimivo vprašanje: ali lahko novi nadzorniki z Gašparjem Mišičem sploh podpišejo pogodbo, s katero bi v resnici prevzel vodenje Luke Koper, če pa nima petletnih izkušenj z vodenjem velikih gospodarskih družb? Res je sicer, da je bil na čelo Luke Koper postavljen v trenutku, ko ta zahteva še ni obstajala. Hkrati pa ni imel pogodbe; no, novi nadzorniki so jo vendarle podpisali.

In omrežje? Kakšno je novo omrežje, postavljeno okrog Luke? Alenka Žnidaršič Kranjc se v nadzornem svetu Prve pokojninske družbe srečuje s pomembnimi gospodarskimi faktorji, denimo z Jožetom Mermalom, šefom BTC, in Dušanom Šešokom, šefom Iskre. Žiga Škerjanec je eden od šefov oddelkov Slovenske odškodninske družbe, zasledili smo ga še v nadzornem svetu pravkar prodanega Heliosa. Andrej Šercer je pomočnik uprave zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, Rade Antolovič pa vodi pristanišče v Dubaju. Pred meseci, ko se je šušljalo, da bi bil lahko on tisti, ki bi prevzel vodenje Luke Koper, je bil šef enega od največjih črnomorskih pristanišč.

Gašpar Gašpar Mišič je torej vajeti Luke Koper dokončno prevzel v svoje roke. Z nadzorniki se je dogovoril tudi za plačo. Bruto znesek: 11.000 evrov na mesec, odpravnine, če bo šlo kaj narobe, pa ne bo.

Deli s prijatelji