POROŠTVA

DUTB v proračun vrnil 2,18 milijona evrov

Objavljeno 04. december 2014 14.00 | Posodobljeno 04. december 2014 11.48 | Piše: STA, A. L.

Pri ministrstvu za finance so ob tem pojasnili, da je bila odločitev vlade sprejeta z vidika zagotovitve gospodarne uporabe javnih sredstev in povrnitve proračunskih sredstev, kar je tudi osnovni namen ustanovitve DUTB.

Mramor je moral še enkrat ponoviti prisego.

LJUBLJANA – Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v sredo v državni proračun vrnila prejeta izplačila unovčenih poroštev v višini 2,18 milijona evrov, so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe. To ji je sredi novembra naložila vlada.

Vlada je takrat v vlogi skupščine DUTB tej naložila, da se odpove unovčevanju državnih poroštev, ki jih je pridobila skupaj s terjatvami bank na podlagi prenosa slabih terjatev, zavarovanih z državnim poroštvom po zakonu o jamstveni shemi, in sicer tako, da se s SID banko dogovori in sklene negativne anekse. Teh je bilo letos do 23. oktobra skupno za 2.175.877,55 evra.

Pri ministrstvu za finance so ob tem pojasnili, da je bila odločitev vlade sprejeta z vidika zagotovitve gospodarne uporabe javnih sredstev in povrnitve proračunskih sredstev, kar je tudi osnovni namen ustanovitve DUTB. Družba se je nato z ministrstvom dogovarjala, kako to udejanjiti in omiliti kratkoročno negativne finančne posledice zanje.

Država je to naredila tudi zato, ker se zaradi strogih zakonskih omejitev razpolaganja s finančnim premoženjem države vsakokrat, ko se pri subjektu, s katerim se ukvarja DUTB, pojavi država in se išče rešitev za posamezno družbo, zelo oteženo izvajajo zakonske naloge in pooblastila, ki jih ima DUTB.

Deli s prijatelji